La cocaïna i el cànnabis, les drogues més consumides a Eivissa

Segons un estudi toxicològic realitzat a l'hospital de Can Misses, el perfil del consumidor és home de 34 anys

L'hospital Can Misses ha realitzat un estudi toxicològic en el qual s'apunta que la cocaïna i el cànnabis són les drogues més consumides a Eivissa.

La cap d'Anàlisis Clíniques, Emilia Moreno; la cap d'Urgències, María Ángeles Leciñena, i la facultativa del Servei d'Anàlisi Clínica, Laura Sahuquillo, han presentat aquest dimecres l'estudi, que comprèn 1.158 proves de pacients registrats entre l'1 de juny i el 15 octubre.

L'objectiu, segons han apuntat, és "analitzar el patró toxicològic d'aquests pacients i veure si existien noves tendències o patrons de consum".

Perfil del consumidor: home de 34 anys

Dels 1.158 pacients, un 20% van donar positiu en cocaïna i un 19%, en cànnabis, mentre que els que van prendre metanfetamines van ser el 14%. De tots aquests pacients, dotze van arribar a ingressar a la Unitat de Vigilància Intensiva (UVI).

El perfil del consumidor és un home (en un 62%) de 34 anys (l'edat mitjana dels pacients analitzats).

D'aquestes proves, el 91% va arribar a través del servei d'Urgències, mentre que un 4% procedia de Psiquiatria i de la UVI (un 2%).

Pel que fa a les edats, les responsables de l'estudi han destacat que els menors de 18 anys consumeixen amb major freqüència cànnabis, igual que en els pacients majors de 60 anys.

Entre els 18 i 29 anys es detecta la suma d'anfetamines i metanfetamines, seguida de la cocaïna; entre els 30 i 39 anys és la coca la substància més freqüent, seguida de les metanfetamines. I finalment, entre els 40 i els 59 anys és el cànnabis la droga detectada, seguida del clorhidrat de cocaïna.

Mostres de pacients de Son Espases

A més, des de Can Misses es van remetre 151 mostres d'orina a l'hospital de Son Espases que donaven positiu, tant en anfetamines com en metanfetamines. La finalitat d'ampliar aquest estudi és "descobrir si hi ha noves tendències de consum i de patrons".

Quant a la distribució per sexe, cal apuntar que destaquen els homes (67%), mentre que l'edat mitjana és fins als 27 anys.

En aquest estudi, l'MDMA i la cocaïna són les drogues més freqüents, amb 147 i 93 casos, respectivament. La segueix la ketamina, amb 20 casos, i l'anfetamina, amb 6. I només es va detectar un cas d'Alpha PVP (més coneguda com 'la flaca'), que correspon al grup de les catinones. Així mateix, l'estudi destaca que el 12% d'aquests pacients presentaven un consum conjunt de MDMA i ketamina.

La cap del servei d'Urgències ha destacat la gran presència de ketamina, a diferència dels resultats obtinguts a Mallorca, i del policonsum; i ha indicat que una mateixa droga "sempre té diferents components, de manera que, al final, no saps mai què estàs consumint". "Aquests estudis ens ajuden a estar preparats i a saber què s'està consumint i què hi ha al mercat", ha assenyalat.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF