Laboral

Yolanda Díaz pressiona Pedro Sánchez per apujar el salari mínim

La vicepresidenta ironitza sobre la qualificació de marxista de la reforma laboral per part de la CEOE

2 min
Yolanda Díaz en l'entrevista a RNE.

BarcelonaLa vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha incrementat la seva pressió al president de l'executiu, Pedro Sánchez, per aprovar aquest any mateix una nova pujada del salari mínim interprofessional (SMI). Díaz, en una entrevista a RNE, no s'ha mossegat la llengua i ha reclamat a Sánchez que tingui "la mateixa valentia" amb la pujada de l'SMI que la que ha tingut amb els indults als presos del Procés.

"Un govern progressista ha de vetllar pels més dèbils", ha sentenciat la ministra, i ha destacat que és més important que l'SMI pugi que no quant, en un moment en què la inflació és del 2,7% i els preus dels carburants i de la llum no paren de pujar. A més, la ministra ha negat que una pujada de l'SMI comporti un augment de la desocupació. "És un error enorme", ha reblat. Ha titllat aquest argument de "pura ideologia". "Les dades han demostrat el contrari", ha assegurat Díaz.

Reforma laboral i ERTO

Yolanda Díaz, en l'entrevista, s'ha referit a un document intern de la patronal CEOE que qualifica de marxista la reforma laboral que prepara l'executiu espanyol. "És tan marxista com la que recomana el Papa, Biden o la Comissió Europea", ha ironitzat Díaz. La ministra ha refermat que el seu compromís és tenir a punt la reforma laboral abans del 31 de desembre, i ha agraït el paper dels agents socials. "La CEOE fa el que ha de fer i els sindicats també", ha apuntat la vicepresidenta. Ha recordat que a la taula de diàleg de la reforma laboral s'abordaran les recomanacions que ha fet a Espanya la Comissió Europea. "El diàleg social funciona i jo treballaré perquè hi hagi acord", ha dit.

Respecte als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) amb motiu del covid-19, la ministra ha assenyalat que "sens dubte" s'allargaran més enllà del setembre si cal, perquè "no té sentit" deixar caure ara el sistema. Segons Yolanda Díaz, els efectes de la pandèmia en el turisme internacional faran necessària, "per desgràcia", una nova pròrroga dels ERTO i ha indicat que abans que acabi el setembre el govern es reunirà amb els agents socials per enllestir-ho. "Tant de bo pugui comparèixer per dir que és l'última prorroga", ha dit Yolanda Díaz. No obstant això, també ha indicat que les xifres de l'atur i l'afiliació "permeten entreveure certa recuperació econòmica". "Per fi estem veient la llum al final del túnel", ha indicat.

stats