Economia 29/03/2023

Vuit de cada deu hotels de Mallorca tindran obert per Setmana Santa

Són més que el 2019, quan la taxa d'obertura va ser del 67%, onze punts per davall de les previsions d'enguany

3 min
Saturació de turistes

PalmaEls hotelers de Mallorca han anunciat aquest dimecres les previsions d'obertura i d'ocupació per a aquesta Setmana Santa. El 78% dels hotels de l'illa tindran obert per aquestes dates, cosa que suposa un augment d'11 punts respecte del 2019, quan la taxa d'obertura se situà en el 67%. "Feim feina perquè les obertures siguin cada vegada més prest i així oferir més mesos d'ocupació als treballadors", ha assegurat la vicepresidenta executiva Federació Hotelera de Mallorca (FEHM), María José Aguiló. Tot i això, ha reconegut que "l'oferta complementària no sempre s'activa amb la mateixa celeritat".

Quant a l'ocupació, no es preveu un augment respecte de fa tres anys, sinó que les xifres són "similars" a abans de la pandèmia, ha apuntat Aguiló. En concret, un 70% de les habitacions estaran ocupades, una xifra que la vicepresidenta considera "positiva". La vicepresidenta ha matisat que únicament són previsions, ja que "la tendència del last minute continua".

Després d'haver fet un sondeig, la FEHM ha conclòs que el mercat alemany és el que encapçala el volum de reserves per a aquestes dates, seguit pel britànic i l'espanyol, que consolida la tercera posició en importància. Hi ha altres mercats com el francès i el suís que continuen amb una tendència de creixement. Les zones que registraran una millor ocupació són la Platja de Muro, la Platja de Palma, Cala d'Or, Alcúdia, Capdepera i Pollença.

El sector està vivint una situació greu de manca de personal, per la qual cosa, "estam fent formació a empreses i també des de la patronal", ha assegurat Aguiló. "És un problema que afecta a més activitats i que ja vàrem patir el 2022", ha afegit. Les places que més costen d'ocupar són les de recepció i les de cuina i, en el primer cas, és pel "hàndicap de la capacitació amb idiomes".

La saturació turística

Quant a la pressió humana que es va viure a Mallorca el 2022, quan s'assoliren rècords històrics, Aguiló s'ha referit a una "sensació de saturació" i ha instat a la correcta gestió per part de les empreses i les administracions: "El problema fonamental no és el turisme, si es gestionen els fluxos de gent i els recursos existents, es pot minimitzar aquesta sensació de massificació, per conciliar l'activitat amb els residents". A més, la vicepresidenta ha assegurat que "ara ja hi ha aquesta sensació i encara no ha començat la temporada".

Convenis de circularitat

Paral·lelament la FEHM ha presentat les seves aliances estratègiques en matèria de sostenibilitat amb l'empresa Enovam, per al control de la factura energètica i amb la Fundació Deixalles per a transformar els residus en recurs. Amb ambdues entitats s'han signat convenis de col·laboració.

En el primer cas es tracta d'un acord per "ajudar els hotelers a gestionar el consum i el cost de l'energia", segons han explicat els CEO i fundadors d'Enovam, Carlos Vidal i Magí Prats. "Les factures dels hotels s'han multiplicat un 250% des de 2019, un hotel que pagava una factura de 6.000 euros a l'agost, ara paga uns 20.000 euros", han explicat. Per això, han apuntat a una inversió en instal·lacions d'eficiència energètica.

Referent a la gestió de residus, la directora de Deixalles, Xesca Martí, i la responsable de l'àrea ambiental, María Suau, han destacat que fins ara, dins del projecte 'Fem que circuli' han col·laborat ja amb 170 hotels, després de signar 37 convenis. Segons han indicat, han recollit 147 tones de material en hotels i han pogut reutilitzar el 97%. La donació de tots aquests articles per a la seva recuperació i posada en circulació de nou ha evitat l'emissió aproximada de 775 tones de CO2 de acord amb calculadora d'emissions de CO2 de l'Associació Espanyola de Recuperadors d'Economia Social i Solidària (AERESS).

stats