Inflació
Economia 08/10/2022

La urgència d’estalviar

La inflació s’ha convertit en el principal enemic de les famílies, que han d’afrontar mesos durs

8 min
Trucs per estalvia en electricitat
Dossier Com estalviar Desplega
1.
La urgència d’estalviar
2.
Aïllaments i electrodomèstics eficients, claus per reduir el consum energètic
3.
El laberint (amb sortida) de les hipoteques variables

Barcelona/PalmaLa cistella de la compra està a un nivell de preus que no s’havia vist des de feia, com a mínim, 34 anys, segons dades de l’OCU. L’encariment imparable dels productes i serveis des d’inicis del 2021 ha propiciat que la inflació s’hagi convertit en el principal enemic de famílies i empreses per arribar a final de mes i superar la segona gran crisi en només tres anys, després del desastre propiciat pel covid el 2020. 

La inflació, o l’encariment de preus, és un fenomen que havia colpejat en el passat i que, per exemple, va deixar un profund trauma en els alemanys per la hiperinflació que van patir durant els anys 20 i que va tenir un paper clau en el dramàtic adveniment de Hitler i el nazisme. A casa nostra, les persones amb més memòria recorden que als anys 70 Espanya va patir ritmes d’inflació altíssims –va arribar a ser del 28% interanual–. En aquell cas, l’origen era tan complicat d’afrontar com ho és ara, perquèla crisi té origen en l’energia i no sobre la demanda, sinó sobre l’oferta.

Per mirar de revertir la situació, els bancs centrals de tot el món, i també l’europeu, han decretat agressives pujades dels tipus d’interès que encareixen el deute i volen refredar el consum i la inversió. Tot plegat afecta les famílies, en el que Jerome Powell, president de la Fed, defineix com “el dolor de la inflació”.

Com ha trobat l’economia aquesta crisi energètica i de preus? Doncs certament la situació no era folgada. A les Balears, la taxa AROPE de risc de pobresa se situava a finals del 2021 en el 17,6%:quasi un de cada cinc illencs té risc de caure en situacions d’exclusió. Aquesta dada impactant és suficient per si mateixa per entendre que, en el context actual, la necessitat d’estalviar és urgent per a amplis sectors de la població. 

I afrontar aquesta urgència és especialment necessari si es té en compte que les previsions no parlen d’un 2023 de llum i colors. El Banc d’Espanya ha revisat aquesta setmana les seves previsions per a l’any vinent. Les conclusions són clares:la inflació continuarà per sobre del 5% (lluny de l’objectiu del 2% que es considera raonable) i el PIB quedaria afeblit, amb creixements de poc més de l’1%. La vella il·lusió d’assolir el nivell de riquesa previ a la pandèmia torna a quedar fora de l’abast, segons les previsions de l’organisme, i caldria esperar fins al 2024. 

Les bones noves

El que sí que podem dir ja en veu alta és que els repunts accelerats de la inflació que es donaven mes a mes semblen superats. Els experts creuen que les mesures que en els últims mesos ha adoptat el govern espanyol (amb la bonificació de 20 cèntims el litre de carburant, el límit a l’encariment dels lloguers, el topall al preu del gas per reduir el preu de l’electricitat o els descomptes en el transport públic) han reduït uns tres punts la inflació interanual, que se situava de nou al setembre per sota del 10%. 

Si la resposta del Govern, amb mesures adreçades a col·lectius vulnerables anunciades en el pla de xoc, cal comptar-la entre els aspectes positius, també cal destacar que els treballadors han entomat aquesta crisi sense pujades de sou a l’altura de la inflació. De fet, mentre la inflació s’ha situat al voltant del 9%, els sous només s’han incrementat un 5,6% en el segon trimestre d’aquest any, cosa que evita el que es coneix com a efecte de segona ronda:un nou encariment de preus que arriba a conseqüència de l’increment del poder de compra dels treballadors.

Amb tot, l’ARA Balears vol compartir amb els seus lectors consells pràctics per tal d’encarar els mesos que venen i els quals aborden des de la quotidianitat domèstica fins a la relació amb els bancs. Esperem que us siguin d’utilitat.

A la cuina

Compreu amb llista, fixeu-vos en el preu per quilo i mengeu llegums

Estalvi en menjar

És un dels àmbits de la llar amb més marge per estalviar. Es tracta de tenir més consciència amb el menjar i introduir petits canvis –bons alhora per a la nostra butxaca, la nostra salut i la del planeta–, com ara evitar el malbaratament alimentari o descartar tant com es pugui els envasos d’un sol ús. Organitzeu la compra setmanal –aneu-hi amb una llista, però flexible: compareu els preus per quilo i potser us endueu peres en comptes de pomes perquè estan més barates–, eviteu els ultraprocessats i prioritzeu els aliments frescos, de temporada i en quantitats més grans –un pollastre sencer surt més a compte que els pits sols, i és convenient incorporar a la dieta més llegums, font de fibra i de proteïna de qualitat, i molt més econòmics que la carn–. A la cuina, poseu-vos creatius amb les amanides –és recomanable que una ració de vegetals al dia sigui en cru–, opteu per coccions més curtes –proveu de fer peix al microones amb un xic d’aigua en comptes de fer-lo al forn o utilitzeu l’olla exprés per al brou–, cuineu més racions d’una sola tacada –practiqueu la cuina d’aprofitament i, a partir de les restes del sopar, prepareu la carmanyola de l’endemà, o congeleu-ne una part–. Com detalla Rezero-Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, altres consells serien beure aigua de l’aixeta en comptes d’embotellada, que el cafè no sigui en càpsules i utilitzar draps o tovallons de roba en lloc de paper de cuina. També podeu posar el rentaplats amb programes eficients que gasten menys.

Neteja de la casa

No cal un producte per a cada habitació

Estalvi en productes de la casa

La ministra de Medi Ambient suïssa, Simonetta Sommaruga, ha proposat dutxar-se en parella per estalviar, però ni totes les dutxes poden admetre dues persones ni potser ens ve de gust perdre el nostre moment de pau diària en solitud sota l’aigua. Com a alternativa, tanqueu l’aixeta quan no sigui estrictament necessari que corri l’aigua. També podeu optar per emprar gel o xampú a granel –mireu el preu per litre per saber si surt més a compte–; prescindir d’envasos fent servir pastilles de sabó o xampú sòlid; fer servir la copa menstrual, calcetes absorbents o compreses de roba per a la higiene femenina, i eliminar les tovalloletes d’un sol ús. Pel que fa a la neteja de la llar, la fundació Rezero també recorda que no cal tenir un producte per a cada estança o superfície com mostren els anuncis (per a la tassa del lavabo, per a les rajoles, per als vidres, per al terra i un altre per al terra delicat...); podeu quedar-vos amb un parell de productes amb poder desengreixant. L’amoníac pot servir per a múltiples superfícies, o proveu amb detergents a granel sense tòxics o amb aigua i vinagre o llimona.

Transport

La gratuïtat del tren i els descomptes en els busos animen a aparcar el cotxe

Estalvi en transport

El context actual ha portat el Govern balear a allargar la gratuïtat del tren i metro de Mallorca, d’on té les competències, almenys fins a l’estiu. Aquesta és una de les mesures que va anunciar dimarts la cap de l’Executiu, Francina Armengol, per combatre la pujada dels preus. En el cas del bus interurbà, també s’hi mantindrà el 50% de descompte. A Menorca, Eivissa i Formentera, viatjar en bus –no hi ha tren– serà gratuït almenys fins a desembre gràcies al fet que l’Estat bonifica un 50% i la resta l’assumeix la institució insular. Aquestes mesures animen a deixar el cotxe privat aparcat i, més enllà del forat que pot provocar en el sistema a llarg termini, per la falta d’ingressos, allò cert és que –a curt termini– és una oportunitat per a moltes famílies, a més de reduir la contaminació. 

L’avió, més car pels carburants

Per contra, agafar un avió és cada cop més car des de l’estiu, per l’impacte dels preus dels carburants, que aquí sí que estan repercutint. Com sempre, amb les aerolínies hi ha alguns consells bàsics que poden ser d’ajuda, com ara planificar amb temps, recórrer als comparadors de preus, entrar al cercador d’internet amb la navegació oculta per explorar més ofertes i ser flexible amb les dates, per ajustar el viatge al millor preu oferit.

Comprar menjar

Aquests són els súpers més barats de Palma

Estalvi en supermercats

L’organització de consumidors OCU elabora anualment un estudi per posar dades a la inflació dels productes bàsics de consum. Aquest any, el seu estudi trenca tots els rècords: des de l’edició anterior, els preus de la senalla de la compra han augmentat un 15,2% de mitjana. L’OCU també constata que per primera vegada l’increment de preus ha arribat a totes les cadenes de supermercats i que supera àmpliament l’evolució de l’IPC fins al maig, quan es va fer la mostra. Aleshores la inflació s’havia disparat un 8,7% durant l’any.

L’OCU assegura que es pot estalviar si es tria bé el supermercat. Madrid és la ciutat on es pot estalviar més, perquè hi ha molta més varietat que en altres llocs. Palma, Barcelona, Girona i Alcobendas són les ciutats més cares. Concretament, Palma és el territori de l’Estat on costa més doblers omplir la senalla de la compra. Així i tot, hi ha cadenes de supermercats on fer la compra suposa una despesa similar a la d’altres ciutats. Cal puntualitzar que a l’informe de l’OCU només hi apareix el municipi de Palma, per la qual cosa possibles establiments més barats d’Eivissa, Ciutadella o Manacor, per exemple, no s’hi recullen. 

Així, segons l’informe, el supermercat més assequible és l’Alcampo situat a l’autopista entre Palma i Inca, al municipi de Marratxí, seguit de dos Carrefour –a l’avinguda General Riera i al carrer Cardenal Rosell– i dos Mercadona –a l’avinguda de l’Argentina i al carrer Pere Caffaro.

Roba i altres objectes de la llar

Reutilitzeu, arregleu i eviteu acumular

Estalvi en roba

Si rebusquem bé a l’armari de casa, també podem evitar consumir més roba de la necessària. Programes com el Millor que Nou de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) fan algunes recomanacions per allargar la vida útil de les peces de vestir: pensar si es poden arreglar abans de llençar-les; reconvertir-les perquè tinguin un altre ús –d’uns pantalons en pot sortir una bossa de mà o de samarretes, bossetes per comprar a granel–; manllevar peces prestades d’una amistat; comprar de segona mà –en mercats, botigues físiques o a través d’alguna aplicació–, o anar a algun mercat d’intercanvi, una opció que va guanyant protagonisme. La cerca d’alternatives a l’acumulació innecessària de roba també es pot replicar amb altres objectes, a partir de fer-nos preguntes abans de comprar-los: em cal tenir un trepant si en faré un ús del tot esporàdic per fer quatre forats a la paret? La fundació Rezero proposa passar de la idea de posseir a utilitzar de manera compartida, cosa que ja és una realitat amb iniciatives comunitàries com serveis de préstec temporal d’objectes d’ús domèstic per a particulars, o amb el carsharing per a cotxes. A Palma, per exemple, existeix la cooperativa Ecotxe, que permet llogar un cotxe elèctric per hores. Una altra opció es troba en els llibres, amb iniciatives com el Programa Palmajove, amb el qual les persones d’entre 14 i 35 anys poden intercanviar-se novel·les.

Dossier Com estalviar
Vés a l’ÍNDEX
stats