El sector turístic es prepara per arrancar amb pocs hotels i protocols estrictes

Iberostar es reactivarà dia 8 de juny, mentre que Riu, Barceló i Meliá encara estudien les dates
La FEHM ha demanat al Govern fer proves pilot d'inici de temporada entre el 15 i el 22 de juny

El sector turístic ja escalfa motors per fer front a la temporada d’estiu més precària de les darreres dècades. És un dels sectors més afectats per la crisi sanitària, però ja hi ha cadenes hoteleres de les Balears que tenen l’esperança de reactivar part de la seva activitat. Això sí, ho faran amb pocs hotels oberts i amb estrictes protocols sanitaris. Aquesta setmana la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) ha fet públic que havia demanat al Govern fer proves pilot d’inici de temporada a les Balears entre els dies 15 i 22 de juny, una iniciativaque té el suport de la presidenta, Francina Armengol, que preveu que pot arribar a dur “entre 2.000 i 3.000 turistes”.

El Govern confia que la prova pilot de turisme es pugui dur a terme

Un dels primers que obriran serà Iberostar, i ho farà amb l’hotel Cristina de la Platja de Palma. La represa de l’activitat està prevista per al 8 de juny, però s’espera que els primers turistes “arribin a final de mes”, confirma la directora corporativa de l’oficina CEO i comunicació d’Iberostar, Immaculada de Benito. Destaca que dels 21 hotels que té la companyia a Mallorca només n’obriran 7, però no descarta que siguin més “si la demanda augmenta”.

L’1 de juny també obrirà l’hotel Nixe Palace de Cala Major, amb la intenció de “donar una empenta a l’economia de l’Arxipèlag”, assegura la cap de vendes de l’empresa, Delia Guzmán. L’empenta, d’entrada, es limitarà a poc més del 10% de la capacitat de l’establiment: de les 133 habitacions disponibles en tindrà 14 d’operatives. “A mesura que augmenti la demanda n’anirem obrint més”, assegura.

Riu també té clar que es reactivarà el mes de juny, però serà a partir de dia 15, segons fonts de la companyia. Encara no saben quins seran els establiments turístics que obriran, però dels sis que té la cadena a l’Arxipèlag només en posaran en marxa un o dos, a la Platja de Palma. Tot i això, la cadena assegura que està preparada i que l’obertura definitiva la faran quan el touroperador TUI comenci a volar i a dur turistes.

Les previsions d’obertures per a aquesta temporada “són mínimes” perquè “encara hi ha molta incertesa”

Meliá es reactivarà el juliol a l’Arxipèlag donant el sus a tres dels seus hotels: el Meliá Palma Marina, el Calvià Beach i “previsiblement el de Cala Galdana a Menorca”, segons ha anunciat la companyia en un comunicat. Per ara, l’única de les grans cadenes mallorquines que encara no té clar quan obrirà ni com ho farà és Barceló Hotels Group. Fonts de l’empresa comenten que estan treballant en l’obertura d’alguns hotels de manera esglaonada, però que tot dependrà “de la demanda i de les restriccions de mobilitat”.

Davant aquesta situació, la FEHM confirma que les previsions d’obertures per a aquesta temporada “són mínimes” perquè “encara hi ha molta incertesa”, i recorda el que tothom sap, que aquesta temporada “no serà com la de l’any passat”. En aquest sentit, fonts de Barceló apunten que si bé és cert que aquest estiu serà diferent dels anteriors, s’ha de tenir en compte que “venim d’èpoques meravelloses” i que el factor més important no serà el nombre de clients que vinguin, “sinó el que gastin”.

Només un 13% dels alemanys es planteja passar les vacances a l'estranger

Protocol sanitari

La crisi sanitària ha obligat els establiments turístics a implantar una sèrie de protocols sanitaris. Si bé tots tenen en comú les mesures de seguretat recomanades pel Ministeri de Sanitat, alguns n’han incorporades d’específiques. Riu, per exemple, disposa d’un total de 17 protocols diferents, i Iberostar destaca que tots els que s’han posat en marxa “respecten el medi ambient”. Meliá i Barceló recalquen la seva aposta per la digitalització.

La crisi sanitària ha obligat els establiments turístics a implantar una sèrie de protocols sanitaris

D’ençà que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anuncià que es reactivaria el turisme a partir de juliol “hi ha hagut més reserves, sobretot per a agost i setembre, i això demostra que la gent té intenció de viatjar”, diu De Benito. A Barceló les reserves “s’estan començant a animar” i per ara només s’han cancel·lat les de les primeres setmanes de juny, segons indiquen fonts de la companyia. A l’hotel Nixe Palace els mesos més sol·licitats són juliol i agost, tot i que hi ha reserves per a setembre, comenta Guzmán. Tot i això, el president de l’Associació Hotelera d’aquesta zona, Mauricio Carballera, té clar que enguany “l’ocupació, com a màxim, serà del 40%”. I una enquesta de la cadena alemanya ZDF el fa semblar optimista, perquè indica que només un 13% dels alemanys, un dels principals mercats emissors de les Illes, preveu passar les vacances d’estiu a l’estranger.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF