Consum
Economia 09/02/2023

On trobar comerç just a les Balears?

Equitables és una plataforma que engloba tots els establiments de les Illes que tenen un model de negoci més sostenible

2 min
Imatge de la Fundació Deixalles, que té botigues de comerç just.

PalmaEl comerç just es manté en auge des dels darrers anys, i cada vegada més gent tria comprar a botigues i organitzacions que respecten el medi ambient, els treballadors i els productors. Davant el creixement d'aquesta pràctica comercial, han irromput noves botigues amb aquest model. Ara bé, abans d'apostar per qualsevol d'aquests comerços, cal conèixer quins són els principis del comerç just per saber quins establiments els compleixen.

Què s'entén per comerç just?

El comerç just té com a objectiu canviar les relacions comercials entre els països rics industrialitzats (els consumidors) i els països en via de desenvolupament. D'aquesta manera, parteix de la base d'oferir al consumidor un producte alternatiu solidari, just i sostenible. Per tal d'arribar a aquests objectius, les empreses i comerços que engloben aquest format comercial garanteixen, principalment, oportunitats als productors més desfavorits.

A més, es comprometen a la no discriminació de cap treballador ni client per raons de gènere, al fet que el preu sigui just, que els treballadors tinguin unes bones condicions laborals, que es respecti el medi ambient i cap producte estarà fabricat amb mà d'obra infantil ni explotada. Per fer tot això possible, els dos mantres més importants són la transparència i la responsabilitat. Això els permet garantir públicament als seus clients que els productes que puguin comprar a aquests establiments compleixen tots els requisits i criteris per ser considerats comerç just.

Un altre dels elements claus que defineixen aquest tipus de comerç és la lluita per potenciar el producte local. Per això, els productors són un dels col·lectius protegits per aquest model comercial. En aquest sentit, lluiten per garantir que es valori econòmicament la feina feta per ells i que s'aposti pel producte local i no per les importacions com a element clau dins el mercat comercial.

On trobar comerç just a les Balears?

Per tal de trobar i identificar els establiments de comerç just a les Balears s'ha creat la plataforma Equitables, on estan tots englobats. A banda de ser el punt d'unió entre aquestes tendes i organitzacions, també coordinen i promocionen les diferents activitats de sensibilització, educació i mobilització de la societat.

Equitables també fa feina per de donar veu a aquest model comercial i donar a conèixer els principis i valors del comerç just i la seva aportació per al compliment dels objectius de desenvolupament sostenible. Actualment, hi ha vuit botigues i organitzacions arreu de les Balears de comerç just, i cada una ofereix una gran diversitat de productes, des d'aliments i menjars preparats fins a mobles o cosmètica.

Botigues de comerç just a les Balears
 • S’altra Senalla

  C/de l'Arxiduc Lluí Salvador, 24 07004 Palma

  971 291 231 – 971 200 050

  saltrasenalla.org

 • Finesta al Sud

  Carrer de Sant Francesc, 07300 Inca, Illes Balears

  971 88 40 06

 • Fundació Deixalles

  Carrer de Son Gibert, 8A 07008 Palma

  www.deixalles.org

 • Càritas Mallorca

  Carrer del Seminari, 4 07001 Palma

  971 559 378

 • Mestral

  CIUTADELLA: Carrer Fusters P.37 – 971 38 62 79

  MAÓ: Carrer Itàlia, 4 (cantonada C/ Xipre) 971 35 14 13

  mestralmenorca.org

 • Vicente Ferrer

  C/Patronat Obrer, 14 07003 Palma

  971 220 109

 • Oxfam Intermon

  Carrer de l'Argenteria, 28, 07001 Palma, Illes Balears

  Teléfono: 971 72 19 18

 • Shikamoo

  Carrer de Sa Font, 4 07620 Llucmajor

  971 120 695

  shikamoojust.org

stats