Laboral
Economia 24/05/2021

Els sindicats adverteixen el govern espanyol que prorrogar els ERTO sense acord seria un "fracàs"

La reunió entre l'executiu, els sindicats i la patronal per pactar allargar la mesura fins al 30 de setembre acaba sense consens

3 min
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.

MadridEl temps per tancar un acord per a la nova pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) motivats per la pandèmia s'acaba. El govern espanyol ha negociat contra rellotge en les últimes hores amb els sindicats i la patronal CEOE sense èxit. La mesura caduca el 31 de maig i dimarts l'executiu n'hauria d'aprovar la pròrroga fins al 30 de setembre. És l'últim consell de ministres abans del dia 31. "Hi seguim treballant", asseguren fonts del ministeri de Seguretat Social sense donar més detalls. La reunió que s'ha celebrat aquesta tarda ha acabat sense acord, tot i que els contactes continuaran aquesta nit.

En l'última reunió, les posicions entre el ministeri dirigit per José Luis Escrivá i els agents socials s'han apropat però continuen havent-hi divergències en un dels punts més importants de la mesura, les exoneracions. Els sindicats i la patronal volen allargar els ERTO sense canviar-ne les condicions, mentre que l'executiu ha posat sobre la taula una proposta per incentivar les empreses a treure treballadors dels expedients temporals. La proposta consistiria en reduir les ajudes a la cotització a les empreses que mantenen treballadors en ERTO i, en canvi, n'hi hauria per a les que tinguin treballadors que surtin dels expedients de regulació temporal. El ministeri de la Seguretat Social també havia plantejat reduir el nombre de sectors ultraprotegits, tot i que diferents fonts apunten que en aquesta qüestió sí que hi ha acord.

CCOO, UGT i la CEOE rebutgen la proposta de reduir les exoneracions i reclamen que l'extensió dels ERTO fins al setembre es faci mantenint les condicions actuals. En l'última reunió de divendres no es va poder tancar un acord i aquest dilluns ho han tornat a intentar, hores abans del consell de ministres de dimarts. Fonts pròximes a la negociació apunten que la reunió es reprendrà aquesta nit amb la voluntat de tancar un acord. Si l'última reunió també fracassés, el govern de Pedro Sánchez tindria dues opcions: aprovar la pròrroga sense acord amb els agents socials o donar més marge a les negociacions i celebrar un consell de ministres extraordinari a finals de setmana.

Escrivá, inflexible

Fonts sindicals lamenten que el ministeri de Seguretat Social es mostri inflexible. "No s'han mogut gens. Ni tan sols ha participat a la reunió d'avui el secretari d'estat de Seguretat Social i han enviat un director general que ha dit que no tenia capacitat de decisió", asseguren. Altres fonts van més enllà i afirmen que el ministre José Luis Escrivá pretén vincular l'acord per allargar els ERTO a acords en matèria de pensions. La possibilitat, però, no s'hauria presentat formalment a les reunions del diàleg social.

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha avisat el govern que una pròrroga dels ERTO sense acord en el marc del diàleg social seria un "fracàs". "Crec que no se'ns pot demanar més. Hem fet un esforç brutal durant un any i mig –ha destacat Álvarez–. En aquests moments, el que correspon és que el govern prorrogui els ERTO en les mateixes condicions", ha defensat. Tot i les diferències, el secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, s'ha mostrat optimista respecte a la possibilitat d'arribar a un acord abans de la celebració del consell de ministres.

Des de la patronal, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha criticat que Escrivá plantegi diferents propostes per rebaixar les ajudes dels ERTO i ha comparat la situació amb un partit de futbol en què es volen canviar les regles quan es juga la pròrroga. "És incomprensible que se'ns presentin ofertes i no ofertes. Això no és un mercat, és una negociació seriosa", ha advertit. Per la seva banda, el president de la patronal Cepyme, Gerardo Cuerva, ha subratllat que no és moment de retirar estímuls.

El nombre de treballadors en ERTO s'ha situat lleugerament per sota dels 600.000 aquest mes de maig. En el pitjor moment de la pandèmia, l'abril del 2020, es va arribar als 3,6 milions.

stats