Els sindicats denuncien jornades setmanals de més de 60 hores durant la temporada d'estiu

CCOO i UGT asseguren que alguns treballadors són coaccionats perquè firmin peticions per fer feina durant els cap de setmanes i els dies lliures

Els secretaris generals d'UGT i CCOO a les Illes Balears han denunciat aquest dilluns que encara es donen moltes situacions de precarietat laboral i que en plena temporada turística molts de treballadors fan jornades de més de 60 hores setmanals  obligats  pels empresaris, alguns dels quals els  fan  firmar un document  en el qual  reclamen fer feina durant els dies lliures i festius. D'aquesta manera, han explicat, poden evitar sancions en el cas de rebre alguna inspecció, ja que poden justificar la presència d'un treballador que té lliure.

Alejandro   Teixas , responsable d'UGT a les Balears, ha explicat que, tot i les millores registrades en alguns àmbits, encara es viuen situacions abusives,  sobretot  en les empreses que no tenen presència sindical a través de comitès d'empresa o delegats. A més, ha explicat que els treballadors que intenten posar en marxa aquest tipus de representació en empreses  en les quals  no n'hi ha són acomiadats ràpidament.

José Luis García, secretari general de CCOO a les Balears, que ha coincidit amb  el diagnòstic  del seu company, ha destacat que han empitjorat les condicions laborals i que és necessari recuperar drets que s'han perdut en els darrers anys. Ha indicat que a les Balears la precarietat és molt present durant la temporada alta. " És  cert que amb el conveni d'hoteleria que hem firmat s'ha avançat molt, però encara no ens ha donat temps de  desenvolupar  les eines adequades per mesurar i corregir les càrregues de feina", ha comentat.

Tot i que el sector  turístic  acapara  gran  part d'aquestes situacions, els sindicats destaquen també els abusos amb el personal de neteja i construcció, entre d'altres. "Hi ha molt d'empresari llest, que fins i tot fa ostentació de tenir personal a baix cost", indica  Teixas , que assegura que molts de treballadors van a fer feina amb por.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF