Economia 29/06/2020

Els restaurants de Menorca han facturat un 70% menys que el juny de l'any passat

Adverteixen que alguns empresaris endarreriran l'obertura dels negocis fins a mitjan juliol

Ivan Martin
2 min
Són pocs els clients i l'oferta de restaurants que podem trobar a Menorca en aquest inici de temporada turística.

CiutadellaEl president de l'Associació d'Hostaleria i Restauració de Menorca, José Bosch, xifra en un 70% la caiguda de la facturació respecte del juny de l'any passat. La temporada turística no ha arrancat a l'illa i des de la patronal vaticinen uns pròxims mesos molt complicats. La factura del coronavirus és elevada, segons apunta Bosch, i els empresaris són conscients de l'excepcionalitat del moment. "Els turistes no acaben d'arribar a l'illa i el consum local retrocedeix, perquè hi ha certa por entre la població. A mesura que s'obren els restaurants, es reparteix la fam. Cal un canvi radical, no hi haurà temporada i s'estan complint les previsions més pessimistes, esperàvem una caiguda del 50% i augmentarà molt més", ha assenyalat.

Especialment preocupant és la imatge que presenten les urbanitzacions turístiques, fet que ha duit diferents propietaris a replantejar-se les dates d'obertura dels seus negocis. En aquest sentit, Bosch entén perfectament que "resulta impossible aixecar persianes, és absurd perquè amb els hotels tancats no hi ha ni un client i econòmicament és inviable. D'altra banda, és normal que el nivell adquisitiu dels residents disminueixi, i si no hi ha perspectives de treball el sector de l'oci queda tocat".

El responsable de la patronal adscrita a la CAEB reconeix que els empresaris intentaran "perdre el mínim possible" i recorda que "gairebé ningú obtindrà beneficis". "Molta gent està valorant la possibilitat d'endarrerir l'obertura del seu restaurant perquè és impossible mantenir-lo. El gran problema que tenim amb el turisme espanyol és la cancel·lació de vols que posa fi a les intencions d'estiuejar a l'illa", ha emfasitzat Bosch.

En un altre ordre de coses, José Bosch s'ha referit a l'aglomeració de dimarts passat a Ciutadella durant les festes de Sant Joan, suspeses inicialment per l'ajuntament: "No vaig veure a cap policia i es podia haver evitat amb quatre agents dissuadint la gent que hi va assistir. Era previsible, la culpa no és de la policia, és de qui té la responsabilitat de donar-li l'ordre per anar a un lloc susceptible d'incidents".

stats