El repunt de l'electricitat fa que els preus augmentin 4 dècimes a l'agost

La taxa interanual de l'IPC se situa en un 3,3%, la més alta des de l'octubre del 2012

2 min
Una base d'endells de llum

A part d'un increment històric de les factures de l'electricitat, l'augment constant del preu de la llum d'aquest agost també ha sigut el principal responsable que els preus hagin pujat un 0,4% aquest mes respecte al juliol. Segons l'indicador avançat publicat aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'índex de preus de consum (IPC) s'ha situat a l'agost en un 3,3% interanual, la taxa més alta des de l'octubre del 2012, quan els preus van pujar un 3,5% en termes interanuals. Amb aquest increment, l'IPC també acumula sis mesos consecutius a l'alça, un fet que no es produïa des de mitjans del 2016.

Els carburants, l'altre responsable

A part de la llum, l'altre responsable de l'augment de preus ha sigut la pujada dels carburants: tot i el descens que van tenir la setmana passada, la gasolina continua més d'un 21% més cara que fa un any. Precisament aquest dilluns s'assoleix un nou rècord històric del preu de la llum. El preu mitjà diari de l'electricitat al mercat majorista arriba als 124,45 euros per megawatt (MWh). La xifra està molt per sobre dels 122,76 euros per MWh de dijous passat, que fins ara liderava el rècord. El preu mitjà que registra aquest dilluns suposa un increment del 24,76% respecte a fa una setmana i triplica el de fa un any. Per franges horàries, la facturació màxima és de 9 a 10 del matí, amb 132,92 euros/MWh, i la mínima de 16 a 17 hores, amb 112,31euros/MWh.

L'INE també incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació sobre la inflació subjacent, que és la que no inclou ni els preus dels aliments no elaborats ni productes energètics. En aquest cas va augmentar de manera molt més discreta, una dècima, i es va situar al 0,7% a l'agost, més de dos punts i mig, doncs, per sota de l'IPC general.

Les dades definitives de l'IPC de l'agost, que es preveu que confirmin aquests creixements, es publicaran el pròxim 14 de setembre.

stats