Economia 05/02/2021

Quan es recuperarà l’economia illenca?

Els experts calculen que les Balears no tornaran a tenir el PIB de 2019 fins d’aquí a tres anys com a mínim

i
Ara Balears
3 min
L’Aeroport de Son Sant Juan l’estiu de 2019, previ a l’arribada de la pandèmia que ha paralitzat el tràfic de viatgers.

És difícil preveure una data per al final de la crisi econòmica causada pel coronavirus a les Balears. Aviat farà un any que les Illes pateixen les conseqüències de la pandèmia i, tot i la manca de dades fiables, els economistes consultats per aquest setmanari coincideixen a assenyalar que el més segur és que no tornarem als nivells econòmics del 2019 abans del 2024. 

Segons el membre del Col·lectiu Alternatives, Ferran Navinés, la crisi que pateixent les Balears és “gruixuda”. “No tenim certesa que la recuperació sigui ràpida, ja que l’actual no és una crisi de conjuntura en la qual d’aquí a mig any o un any ningú es recordarà de res”, assenyala.

El catedràtic d'Economia i director tècnic de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, creu que la tercera onada del virus ha provocat que la sortida sigui més lenta del que s’havia pensat en un principi. “Fa uns mesos, calculàvem que a partir de setembre de 2021 es podria tornar a un PIB positiu, però hem vist que no serà així”, precisa. Riera creu que el Producte Interior Brut (PIB) tornarà a créixer a finals de 2021 o principis de 2022. A partir d’aquest moment –quan torni el creixement–, l’economia balear haurà de “digerir” tota la davallada acumulada del PIB, i per això creu que la digestió serà “lenta”. “Hem d’anar tan lluny en el temps –fins al 2024– perquè la profunditat de xoc ha estat molt grossa, amb una caiguda de fins al 35% del PIB i s’ha sostingut en nivells negatius durant massa mesos”. 

Alemanya, país clau per a la recuperació

Navinés apunta Alemanya com el país que jugarà un paper clau en la recuperació. “L’actuació d’Alemanya dins la Unió Europa és determinant i demostra ser molt diferent respecte de com va actuar en la crisi anterior, la de 2008-2009, durant la qual va imposar polítiques d’austeritat i va ser molt escadussera a donar ajudes i subvencions a Europa. Actualment, però, davant les dificultats per exportar a la Xina i als Estats Units, està desenvolupant una inversió estratègica al continent europeu, perquè entén que aquest és l’únic mercat exportador que pot controlar”, explica l’economista. Però les ajudes no es donaran a qualsevol preu, sinó amb la condició que es presentin "propostes serioses per reconvertir l’economia balear amb nivells exigents d’eficiència, així com l’activitat productiva”. “Una de les mesures que cal plantejar-se és la reconversió de la planta obsoleta del turisme. El que ens hauríem de preguntar és per què no s’ha fet mai abans; per què des del Govern no s’està treballant ja per dissenyar un pla estratègic per als pròxims deu anys”.

Riera recorda que la dependència del turisme és un factor clau de la forta crisi econòmica que travessen les Balears –segons l'INE, les Illes varen rebre 13,6 milions de turistes el 2019, xifra que es va rebaixar a 1,7 milions el 2020–. El catedràtic recorda que Mallorca és el territori de l'Estat més afectat per la pèrdua de facturació turística, seguit d’Eivissa i de Menorca. La gran incertesa avui dia és saber com serà de llarga la temporada vinent, i això “dependrà molt de si aquesta comença el juny o el juliol”, explica.

El 2022 es podria recuperar el turisme

El consultor juridicoaeronàutic i periodista Javier Ortega Figueiral assegura que les Balears es torbaran a recuperar el ritme turístic d’abans, però també considera que “a la mínima que es pugui sortir enfora, es recuperarà el trànsit de viatgers”. Ortega augura la recuperació dels nivells habituals de turistes a les Illes el 2022 i assegura que “la pandèmia ens ha fet parar de cop, però no ens ha llevat les ganes de veure món". "La febre per viatjar continuarà”, afirma.

Segons explica aquest expert, les companyies xàrter, tan arrelades a l’economia balear, han patit una davallada els darrers anys. N'és un exemple Thomas Cook Airlines Balearics, que ha tancat definitivament aquesta setmana després de suspendre les seves operacions a finals de l’any passat. “El model de xàrter clàssic desapareixerà. Ara els viatges se’ls dissenya cadascú a la carta, la gent ja no vol paquets de vols, hotel i excursions. Els turistes s’ho fan a la seva manera i així s’adapten millor als seus gustos”, comenta. 

El CEO de Melià i president d'Exceltur, Gabriel Escarrer, també considera que el 2022 es podran recuperar els nivells de vendes del 2019. Segons va manifestar aquesta setmana en una entrevista a Diario de Mallorca, Escarrer fia la recuperació al ritme i calendari de les vacunes i a l’aparició de possibles mutacions del virus.

stats