Economia 27/04/2022

Quines són les alternatives als plàstics d'un sol ús en la indústria turística balear?

El seu sector turístic i científic illenc continuen cercant alternatives fiables

ARA Balears
2 min
Segons el govern espanyol, els plàstics impacten en la salut i el medi ambient.

PalmaLes Illes Balears i el seu sector turístic i científic continuen cercant alternatives fiables i realistes per eliminar els plàstics d'un sol ús en la indústria turística de l'Arxipèlag. Aquest dimarts es van reunir diferents organitzacions i la UIB per tal de fomentar la investigació i el desenvolupament de solucions innovadores en aquest àmbit i van arribar al punt que les claus per garantir l'eliminació definitiva d'aquests plàstics no són altres que la recerca i la innovació.

La trobada es va centrar en els anomenats "casos controversials" per als quals no hi ha alternativa al mercat, entre els quals es van destacar els tassons de plàstic per endur, les monodosis d'hotel, els brics, el paper film i, especialment, els bioplàstics, per la confusió que generen entre la població. Durant el debat per esbrinar quina era la millor manera de substituir aquests productes, els assistents a la trobada van arribar a la conclusió que resulta primordial trobar solucions factibles a través de la R+D+i per passar del model lineal, d'alt impacte ambiental, a un model circular.

A través d'un comunicat, les entitats que participaren en la trobada han recordat que les Illes Balears són la comunitat autònoma que més residus genera per càpita, malgrat comptar amb la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats de les Illes Balears i, més recentment, amb el Decret Llei 3/2022 de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears.

En aquest sentit, Loren Carrasco, representant de la UIB en el seminari, va destacar que faran " tot el possible per cercar sinergies amb fundacions com Save The Med i altres sectors per intentar trobar iniciatives interessants i projectes que ens ajudin a millorar o resoldre la situació que tenim actualment". Per la seva banda, Brad Robertson, de Save the Med, ha defensat que "la col·laboració és crucial per arribar a les solucions reals i honestes, no hi ha cap organització, ni pública ni privada, que tingui la clau als problemes als quals ens enfrontam, necessitam construir noves relacions intersectorials des del respecte, l'honestedat i la transparència".

Entre els assistents a la jornada hi havia representants d'equips de recerca de la UIB, empreses del sector mediambiental i industrial i ONG. Les diferents dinàmiques dutes a terme van desvelar un gran interès a formar sinergies entre el tercer sector, la indústria i el sector acadèmic per al desenvolupament d'alternatives als plàstics d'un sol ús a la indústria turística. Segons han destacat en el comunicat, aquesta trobada "representa una passa més en la suma de forces per a la lluita contra les solucions falses a les Illes Balears i l'alt consum de plàstics d'un sol ús".

stats