Economia 01/01/2019

Què puja i què baixa aquest 2019?

La benzina, la llum i l'aigua són algunes de les coses que rebaixaran el seu preu enguany

Ara Balears
1 min
Els doblers, la Seu i la festa

PalmaComença l'any 2019 i, amb ell, l'exercici que l'acompanyarà. Marcat per pujades i baixades en diferents àmbits, aquí hi ha una llista d'alguns elements de la vida quotidiana que pugen, baixen o es mantenen amb aquest inici d'any.

Pugen

Les pensions pujaran, en general, un 1,6%, si bé les mínimes i no contributives augmentaran un 3%, encara que els treballadors que cobren l'SMI, que pujarà un 22,3%, fins a 900 euros mensuals en 14 pagues, seran els més beneficiats. Per als empleats públics, els salaris pujaran un 2,25% i podran tenir un augment variable addicional d'un 0,25% en la segona meitat de l'any, segons el creixement del PIB que s'aconsegueixi el 2018.

Les hipoteques. La dada oficial de tancament de moment no s'ha publicat, però l'euríbor a 12 mesos, l'indicador més utilitzat per al càlcul de les hipoteques a Espanya, previsiblement tancarà el 2018 a l'alça, amb una taxa al desembre pròxima a -0,132%, enfront de la xifra -0,147% del mes anterior. Això suposarà que una hipoteca mitjana s'encareixi uns 30,6 euros anuals.

La quota dels autònoms també pujarà 5,36 euros la mínima mensual (fins a 283,3 euros) i 6,89 per als societaris, encara que milloren les seves prestacions per cessament d'activitat, accidents de treball i malaltia professional.

Baixen

Amb l'entrada del nou any gairebé 1.800 municipis actualitzen el valor cadastral dels seus béns immobles i aplicaran una baixada mitjana conjunta d'un 1,92%. Això no vol dir que hi hagi baixades en tots els municipis: els canvis oscil·laran entre caigudes del 2% i pujades del 5%.

La llum, igual que el gas, la part regulada, que representa prop del 60% del preu, estarà congelada. Per la seva banda, la benzina i el gasoil inicien l'any acumulant set setmanes de descensos, després dels màxims que va registrar el petroli a l'octubre.

stats