Economia 18/09/2015

Quatre claus per entendre la importància dels tipus d'interès i de la decisió de la Fed

àlex Font Manté
2 min
LA PRUDÈNCIA DE YELLEN 
 La presidenta de la Fed, Janet Yellen, vol controlar quina trajectòria ascendent seguiran els tipus  i defuig parlar del calendari.

BarcelonaCom entendre la decisió que ahir la Fed va prendre de no apujar els tipus d'interès? Quina importància té això? Us ho expliquem en aquestes quatre breus respostes:

1. Per què són tan importants els tipus d’interès?

Els bancs centrals són els que regulen la quantitat de diners que hi ha al mercat. Ells tenen l’aixeta i usen els tipus per regular-ho. Amb els tipus baixos, els bancs ordinaris tendeixen aagafar més diners del banc central i a prestar-los als clients a un nivell també baix, cosa que impulsa el consum i la inflació. Amb els tipus més alts, en canvi, el consum i la inflació tendeixen a moderar-se.

2. Què han fet els tipus d’interès dels Estats Units i Europa durant la crisi?

El 2008, amb Lehman Brothers, la Fed va abaixar els tipus en picat fins al nivell més baix de la història, fregant el 0%. I allà els ha deixat durant tot aquest temps, fet que suposa un altre rècord. Europa, en canvi, va ser menys dràstica i, de fet, el 2011 el Banc Central Europeu fins i tot va elevar els tipus en creure que la crisi s’estava acabant. Va ser un greu error. Poc després, l’eurozona requeia en la recessió. Ara fa un any i mig el BCE va decidir imitar la Fed i posar els tipus en un mínim històric, també fregant el 0%, en un intent una mica desesperat per fer reviure la dèbil economia europea.

3. Per què ens importa el que faci la Fed?

Una pujada als EUA pot comportar una fuga de capitals dels països emergents, ja que els interessos que paguin les entitats americanes seran més alts del que ho han sigut fins ara i molts inversors enviaran els diners allà. A més, si els tipus dels EUA van pujant Europa difícilment podrà ignorar-ho gaire temps i potser també els haurà d’incrementar, encara que l’economia europea està en una situació molt pitjor i li aniria bé mantenir els tipus baixos.

4. Per què no ha apujat els tipus la Fed?

Tot i tenir un taxa d’atur molt baixa (5,1%) i un creixement del PIB del 3,7% al segon trimestre, la inflació dels EUA és baixa i hi ha dubtes sobre la solidesa real de l’economia. A més, hi ha por a la reacció del mercat. Els inversors s’han acostumat al diner extraordinàriament barat i ara serà difícil que se’n desenganxin sense fer trontollar els mercats.

stats