Economia 23/11/2021

La pujada de preu de les matèries primeres paralitza la construcció de 15 pisos públics

El conseller d'Habitatge, Josep Marí, ha assegurat que només afecta dos projectes i que s'està treballant per solucionar-ho

2 min
Un obrer treballant en temps de pandèmia.

La crisi dels preus de les matèries primeres comença a fer acte de presència dins les promocions d’habitatges públics de les Illes. Segons ha explicat el conseller d’Habitatge, Josep Marí, hi ha hagut dues obres públiques que han quedat desertes, sense cap empresa que s’hagi presentat, per la diferència deficitària entre el pressupost i els costos de producció.

Les dues promocions que han quedat paralitzades són d’Inca, que suposava sis habitatges, i a Puigpunyent, que en suposava nou. De fet, aquesta ‘obra deserta’, ve donada per aquest increment que no atura de fer-se patent. Segons ha explicat el diputat de ciutadans, Marc Pérez-Ribas, la mitjana dels preus de la construcció ha pujat un 22%, dada que ha citat del mateix sector.

Malgrat aquestes dues obres paralitzades, el conseller d’Habitatge s’ha mostrat tranquil davant les interpel·lacions, i ha demanat al diputat de la formació taronja, “una visió menys apocalíptica”. Marí ha assegurat que hi ha un ritme de construcció elevat i per això el Govern “està satisfet”. Així i tot, ha reconegut certa preocupació al respecte, però també ha mostrat seguretat dient que la gran majoria de les promocions estan en marxa tot i ser prudents. A més, ha explicat que el Goven està negociant amb les empreses per si s’han de fer canvis en els pressupostos o els projectes.

El diputat de ciutadans ha volgut valorar a les empreses que han d'arriscar el seu capital per engegar les obres i que, segons el seu parer, "no tenen cap suport del Govern". A més també ha criticat el "més d'un any" que s'ha d'esperar per obtenir una llicència d'obres i la "pèrdua de benefici que ha de sufragar l'empresari". Així i tot, el conseller Josep Marí ha assegurat que el Govern està fent una bona gestió amb els recursos i les condicions que es tenen.

Els preus de la construcció, però també generals

El diputat popular, Sebastià Sagreras, ha fet patent la pujada de preus i ha qüestionat la gestió del Govern amb relació a les mesures per fer un marge de contingència pels autònoms, empresaris, treballadors i famílies. Però en contraposició, la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, ha esperonat que s'estava donant culpes al Govern quan la crisi de subsistències és mundial. Finalment, ha reclamat a Sagreras que "si tant es preocupa pel benestar dels ciutadans", que el seu partit hagués votat a favor de "la pujada de l'SMI, les pensions en base de l'IPC, o per sostenir les rendes", cosa que no ha fet. Per això, Sánchez li ha demanat que "faci alguna cosa més que demagògia".

stats