Economia 12/07/2022

El propietari d'una casa a Calvià en limita la compravenda a ciutadans alemanys

La Conselleria de Consum argumenta que "legalment no se'ls pot obrir expedient, ja que és una venda entre particulars"

Blanca Orell
2 min
Imatge de l'anunci.

PalmaUn anunci publicat al portal immobiliari Idealista ha publicat un anunci que indica que la compravenda d'una casa a Palmanova "per raons legals, aquesta oferta només està adreçada a ciutadans alemanys". A hores d'ara, i després de certa polèmica a través de les xarxes socials, l'anunci ja no està publicat.

Per una banda, els serveis jurídics de la Conselleria de Consum han explicat que, des de l'Administració, "legalment no se'ls pot obrir expedient, ja que és una venda entre particulars". Com que és una venda particular, el propietari pot posar les condicions que vulgui, pel fet que, en el mateix sentit, pot elegir a qui la vol vendre segons el seu criteri.

Imatge de l'anunci no disponible.

Amb aquesta idea coincideix l'advocat del bufet Hispajuris Miquel Planas, qui diu que "el venedor pot triar el comprador que més li interessi", però que aquestes "raons són personals". Però, el problema apareix quan hi ha una empresa que fa d'intermediari.

Com afecta el portal?

En primer lloc, ha destacat que pel fet de formar part de la Unió Europea, Espanya ha de "garantir un comerç just i equitatiu al seu territori" i, per això, hi ha en vigor la Llei 19/2020, de 30 de desembre, d'igualtat de tracte i no discriminació, "la qual té per finalitat evitar qualsevol de les formes de discriminació", ha afegit. Segons l'article 1.1., s'entenen com a raons de discriminació les referències a "origen territorial o nacional; raça; origen; llengua o identitat cultural; condició social o econòmica; etc.".

El jurista ha explicat que aquestes obligacions no es poden aplicar al propietari venedor, però "s'aplica als prestadors de serveis de venda, arrendament o intermediació immobiliària, tant públics com privats". Per l'article 14.3 de la Llei 19/2020, "si existís una empresa que dugués a terme aquestes actuacions il·lícites, podria ser denunciada davant de qualsevol organisme de protecció dels consumidors i usuaris".

Aquest prohibeix a les empreses "a) rebutjar una oferta de compra o d'arrendament, rebutjar l'inici de les negociacions o impedir o denegar, de qualsevol altra manera, la compra o l'arrendament d'un habitatge per qualsevol motiu de discriminació, especialment per raó de situació administrativa irregular, amb ocasió d'una oferta pública de venda o arrendament" i, b) "discriminar una persona en els termes o les condicions de venda o d'arrendament d'un habitatge sobre la base de qualsevol dels motius a què fa referència l'apartat 'a'".

Per tant, i així conclou Planas, "un venedor podrà triar, amb la normativa actual (tant espanyola com europea) el comprador del seu immoble; no obstant això, una empresa prestadora de servei de venda o intermediació immobiliària no podrà rebutjar ofertes de compra o arrendament, ni traslladar ofertes al seu client per qualsevol motiu dels esmentats anteriorment".

stats