Energia

Els preus dels carburants tornen a pujar tot i el descompte de 20 cèntims

Calviño avisa que s'eliminarà la mesura si els operadors absorbeixen l'ajuda

ARA
2 min
Els carburants s'han encarit respecte l'any passat

BarcelonaEl preu mitjà dels carburants a Espanya ha remuntat aquesta setmana un 1,35% i ha escalat a nous màxims, tot i que l'augment segueix contingut pel descompte obligatori de 20 cèntims d'euro per litre aprovat pel govern espanyol. En concret, el preu mitjà del litre de gasoil i gasolina s'ha incrementat per segona setmana consecutiva i consolida la tendència a l'alça.

Segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que recull la mitjana de preus en més de 14.000 gasolineres de l'Estat durant els últims set dies, els 1,872 euros per litre de gasoil representen un nou màxim històric, superant els 1,847 euros de fa una setmana. Pel que fa a la gasolina, el preu mitjà del litre també ha repuntat per segona setmana consecutiva, amb un repunt de l'1,1%, fins a situar-se en els 1,837 euros, un nivell que només es va superar a mitjans de març, quan el preu rondava els 1,845 euros.

No obstant això, aquests preus no inclouen la bonificació d'almenys 20 cèntims per litre aprovada per l'executiu espanyol i que s'aplica des de l'1 d'abril passat. Amb el descompte, el litre de gasolina se situaria en 1,637 euros i el de gasoil en 1,672 euros, encara que aquestes dades no serien del tot correctes, ja que hi ha descomptes superiors, depenent de la petroliera.

Precisament la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha advertit aquest dijous que l'executiu posarà fi a la bonificació dels 20 cèntims per rebaixar el cost del combustible si els operadors l'absorbeixen i es mantenen els preus. "Si veiem que alguna mesura fa que es mantinguin els preus perquè els operadors estan absorbint l'ajuda, no seguirem amb aquesta ajuda", ha assegurat en una entrevista a RNE.

'Sorpasso' del dièsel a la gasolina

El que sí que es consolida una setmana més és el sorpasso del dièsel a la gasolina, amb una diferència de més de tres cèntims, cosa que no passava des del 2011. En comparació amb ara fa un any, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha encarit un 38%, mentre que en el cas del gasoil, un 57%.

Aquests nivells es registren en un context de preus a l'alça del cru pel temor a l'escassetat de subministrament després de la proposta de la Comissió Europea de vetar les importacions de petroli rus aquest any. Així doncs, el barril de Brent, el de referència a Europa, cotitza aquest dijous per sobre dels 110 dòlars, mentre que el Texas nord-americà s'intercanvia a més de 108 dòlars.

stats