Economia 12/06/2020

Els preus van caure un 1% a les Balears al mes de maig

En els cinc primers mesos de l'any els preus s'han contret a l'Arxipèlag un 1,2%

Ara Balears/ Ara
2 min
Les vendes d'alimentació han caigut un 5,6% a les Illes Balears.

Palma/ BarcelonaEls preus de productes i serveis de consum van caure un 1% a les Illes Balears en comparació amb un any enrere i un 0,1% respecte del mes d'abril, segons ha informat l'agència Efe a partir de les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística. En els cinc primers mesos de l'any els preus s'han contret a l'Arxipèlag un 1,2%.

A les Balears el sector del transport és el que ha patit un major descens, amb un 6,4% interanual, seguit del d'habitatge, que ha caigut un 4,8% des de maig de 2019. Per l'altra banda, hi ha els preus dels aliments i begudes no alcohòliques, que s'han incrementat un 2,6% en un any, i els de l'ensenyament, amb un increment de l'1,9%.

En l'àmbit espanyol, la caiguda de preus va ser del 0,9% interanual i del 0% en relació amb el mes anterior. Des de l'inici d'any, els preus han patit una tendència a la baixa que s'ha agreujat amb l'aturada de l'activitat econòmica pel covid-19 a Espanya i a les principals economies d'Europa i del món.

Malgrat recuperar-se parcialment, el preu del petroli continua als nivells més baixos dels darrers anys. És per això que el combustible va ser un dels elements que més va contribuir al descens dels preus, ja que, a més de ser un producte de consum directe de les famílies, té efectes sobre els costos de transport de molts altres productes. Segons l'INE, el preu dels carburants líquids es va ensorrar un 7,5% respecte de l'abril al conjunt de l'Estat.

Cal tenir en compte que, des que es va declarar l'estat d'alarma, l'INE informa que les dades que publica són susceptibles de patir més errors i de ser revisades, ja que només les recull de manera telemàtica.

Pel que fa a altres autonomies, les Canàries van ser l'única en què els preus van créixer en comparació amb el maig del 2019 (un 0,4%, la mateixa taxa interanual que a l'abril), mentre que Madrid i el País Basc van ser les que van patir una deflació més lleu, amb reduccions del 0,7%. En canvi, les caigudes més fortes de l'IPC es van registrar a les dues Castelles, amb davallades de l'1,4% en ambdós casos, i a Navarra i l'Aragó, amb sengles rebaixes de l'1,3%.

stats