Inflació
Economia 13/06/2023

Els preus es frenen a les Balears al maig, però els aliments continuen disparats

L'IPC va disminuir vuit dècimes a les Illes en taxa interanual, fins al 3,8%

2 min
Mercat de l'Olivar de Palma

PalmaL'Índex de Preus de Consum (IPC) ha experimentat a les Balears al maig una retallada de vuit dècimes de la taxa interanual fins al 3,8%, segons ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Respecte del maig de l'any passat, pugen els aliments i les begudes no alcohòliques (12,2%), les begudes alcohòliques i el tabac (9,5%) i els restaurants i hotels (7,7%). En canvi, han baixat a l'Arxipèlag l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i altres combustibles (-9,8%) i el transport (-1,9%).

Segons ha detallat Europa Press, a l'Estat, l'IPC no va registrar variació al maig amb relació al mes anterior, però va retallar nou dècimes la seva taxa interanual, fins al 3,2%, el menor nivell des de juliol de 2021, a causa de l'abaratiment dels carburants i dels aliments, que van moderar el creixement dels seus preus nou dècimes, fins al 12%.

Amb la reculada de maig, la inflació reprèn els descensos després de la pujada de vuit dècimes que va registrar a l'abril i que el va situar en el 4,1%, segons les dades definitives publicades per l'INE, que coincideixen en gran part amb les avançades el mes passat.

Estadística ha atribuït la moderació de la inflació al menor cost dels carburants i a l'abaratiment d'aliments com la llet, el formatge, els ous, el peix i el marisc. El pa i els cereals, per part seva, van mantenir estables els preus, en contrast amb el repunt que van experimentar el maig de 2022.

Per part seva, el grup de transport va reduir més de quatre punts la taxa interanual, fins al 3,7%, mentre que el grup de vestit i calçat va retallar la taxa anual tres dècimes, fins a l'1,9%. Per contra, l'habitatge va incrementar la taxa interanual tres dècimes, fins al 10,5%.

Segons Estadística, la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va baixar cinc dècimes al maig, fins al 6,1%, i es va situar 2,9 punts per sobre de l'IPC general i en el seu menor nivell des de juliol de 2022. Amb tot, en termes mensuals (maig sobre abril), l'IPC no va experimentar variació després de tres mesos consecutius de pujades mensuals de preus.

stats