Preus
Economia 12/05/2023

Els preus continuen augmentant: viure a les Balears és quasi un 5% més car que l'any passat

Els aliments s'han encarit un 13% en el mes d'abril

ARA Balears
1 min
Una escena del mercat de Sant Antoni de Barcelona.

PalmaNou increment de l'Índex de Preu de Consum a les Illes Balears. Aquest mes d'abril a l'Arxipèlag es va registrar el major increment històric de la taxa interanual de l'IPC i se situa fins a +4,6% en comparació amb les dades recollides en el mateix període del 2022. Segons ha detallat l'Institut Nacional d'Estadística, en la comparació intermensual l'augment registrat ha estat d'1,2 punts i l'increment ve marcat, principalment, per l'encariment del preu dels aliments (que registren la puada més elevada).

Pel que fa a l'alimentació, durant el mes d'abril a l'Arxipèlag es va encarir un 13% en comparació amb l'any passat. A més, les begudes alcohòliques i el tabac també han pujat un 9,5%, i els restaurants i hotels, un 8,5%. Per contra, l'habitatge, l'aigua, els carburants, el gas i altres combustibles són un 10,3% més barats que l'any passat.

Així mateix, en la comparació intermensual destaca l'increment del 0,6% del preu de la roba i el calçat, que eleva l'encariment anual fins al 7%.

L'INE també ha confirmat les dades per al conjunt d'Espanya que ja havia avançat el 28 d'abril. Així, els preus han augmentat a l'Estat un 4,1% en comparació amb un any enrere i un 0,6% respecte del març. La bona notícia ha estat l'alentiment de la inflació subjacent –la que descompta l'energia i els aliments frescos, més volàtils–, que es va alentir des del 7,5% interanual del març fins al 6,6% aquest mes passat. La principal bona notícia és que, malgrat continuar augmentant, el cost de l'alimentació frena el ritme de creixement.

stats