Economia 02/04/2022

El preu de la llet marca la viabilitat del camp de Menorca

Coinga i les administracions afronten pujades històriques per litre de llet que no arriben a compensar els elevats costos de producció

Ivan Martín
4 min
La sala de munyir de la finca de Son Nadal del Mercadal.

MaóCompensar els costos de producció de les explotacions ramaderes de Menorca pel preu de la llet s’ha convertit en el gran repte d’administracions i patronals, que veuen atentament com, malgrat els esforços en forma de subvencions i empreses comercialitzadores, no s’arriba a uns mínims per cobrir despeses. A les dificultats pròpies de la covid-19, cal sumar-hi l’encariment de les matèries primeres, l’electricitat, el transport i els efectes de la invasió de Rússia a Ucraïna.

El darrer esforç ha arribat de la mà de la cooperativa Coinga, que aquesta setmana ha aprovat un increment de quatre cèntims per cada litre de llet comprat. Es tracta d’una mesura que s’entén extraordinària, perquè són conscients que el camp de Menorca està al límit. Des de Coinga asseguren que l’augment suposarà assumir la xifra total (uns 800.000 euros) a compte de les despeses de l’organització.

El director gerent, Santiago Tadeo, explica que “probablement” no serà el darrer esforç econòmic que haurà de fer Coinga per intentar contribuir a la cadena lletera, i recorda que amb aquesta ja són tres les pujades que han fet per reduir l’impacte negatiu del context socioeconòmic: “En funció de la qualitat de la llet i el volum adquirit, podem pagar fins a 0,37 euros per litre de llet”.

Tadeo considera que ara és el moment d’actuar i ho argumenta analitzant que, per a una explotació que decideixi tancar, sacrificar o vendre el bestiar, resulta gairebé impossible reprendre l’activitat. El gran objectiu és assolir una estabilitat en els preus, un fet que a Coinga no preveuen a curt i mitjà termini, i admeten que l’augment del preu del litre de llet pujarà pròximament.

L’increment de costos de producció ha repercutit en els aliments fabricats per Coinga, que s’han encarit, tot i que aquesta pujada no cobreix la despesa total: “Si no ho fas repercutir, serà insostenible”. La quantitat de llet a Menorca ha disminuït en les darreres setmanes, perquè hi ha qui decideix sacrificar vaques. En aquests moments, Coinga compra llet a 60-70 finques, el 50% de la producció lletera de l’illa.

L’altra pota essencial per entendre les ajudes lleteres la trobam en els esforços de l’Administració. Les subvencions del Govern balear i el Consell de Menorca, l’anomenat Pla Provilac, preveuen una pujada de quatre cèntims. Estam parlant d’1,8 milions d’euros per a la modernització, promoció i comercialització.

La Conselleria d’Agricultura en finança el 55,56% (1 milió d’euros) i el Consell, el 44,44% (800.000 euros). El sector lacti, entre la pandèmia i la invasió de Rússia a Ucraïna, està sotmès a unes constants tensions del mercat que provoquen una forta volatilitat dels preus. El tancament del canal Horeca aquests dos darrers anys i la reducció de l’activitat de la restauració i el sector hoteler han agreujat la situació, i han provocat un increment accelerat de l’estoc emmagatzemat de tota mena de productes lactis.

La cadena de valor del sector lleter de Menorca està formada per 130 explotacions de llet i mixtes, que produeixen prop de 50.000 tones de llet a l’any. La producció té un valor aproximat de mercat de 24 milions d’euros. A aquesta estructura cal afegir-hi 2 indústries processadores làcties, 9 formatgeries industrials, 40 d’artesanals i 34 maduradores de formatge, que elaboren 3.161 tones de formatge i 2.500 tones de formatge en la Denominació d’Origen Mahón-Menorca.

99 hectàrees d’explotació

El valor de comercialització del formatge arriba als 16,5 milions d’euros i el conjunt del sector lacti genera una riquesa aproximada de 50 milions d’euros a l’illa, a més de donar feina a 600 persones. A banda de la rellevància per a l’economia i la indústria insular, les explotacions lleteres de Menorca són les que més superfície de terra gestionen de tot l’estat espanyol, amb 99 hectàrees per explotació.

El lleter és un sector estratègic i essencial per entendre una Menorca Reserva de la Biosfera, i és per aquest motiu que Unió de Pagesos avisa que, si continuen sense solucions, el futur del camp podria capgirar-se en només sis mesos. Un dels membres de l’organització agrària, Xec Truyol, explica que els preus actuals no compensen la producció i adverteix que les conseqüències del conflicte bèl·lic ja es noten a Menorca: “Des de fa quinze dies els preus de la llotja de Barcelona s’han disparat i això repercuteix directament en el que nosaltres necessitam”.

Truyol admet que l’augment del preu per litre de llet que han aplicat algunes empreses continua sense acabar d’equilibrar els comptes: “El gasoil ha pujat un 50%, també la factura elèctrica, i nosaltres necessitam munyir cada dia”. I afegeix: “Ara mateix, o tancam o assumim pèrdues”.

El preu del litre de llet a Menorca s’està pagant a 0,33-0,35 euros, una quantitat inferior a la xifra que s’arriba a pagar a Mallorca o a la Península. Segons Unió de Pagesos, la quantitat òptima per cobrar el litre de llet se situaria entre 0,42-0,44 euros. Xec Truyol desconeix els motius de la diferència entre el preu que es cobra a l’illa respecte d’altres territoris, i assenyala que a la resta de l’estat espanyol no es firma cap contracte per davall dels 0,40 euros per litre. La situació a Menorca és tan complexa que fins i tot han vingut compradors de vaques per endur-se’n els exemplars a la Península: “Cada un fa el que considera que és millor i pot ser una sortida treure’s càrrega ramadera i dependre més dels recursos de la finca, tot i que el preu dels adobs s’ha disparat”.

Per tot això, des d’Unió de Pagesos indiquen que els pròxims mesos seran bàsics per saber com queda el camp: “Qui no ho tingui clar no arribarà a l’estiu”. Cada vegada són més els que tenen decidit deixar la professió i, si el context no millora, se n’hi sumaran d’altres. La producció de llet té la sortida garantida, però a curt termini pot generar-se un nou contratemps: “Si la cosa no s’estabilitza, no hi haurà llet, perquè molt bestiar està quedant pel camí i, una vegada reprens l’activitat, has de menester un mínim de dos anys”.

stats