Preus
Economia 13/10/2022

El preu dels combustibles repunta després d'un mes d'abaratiment

Amb el descompte de 20 cèntims, el preu de la gasolina supera els 1,51 euros per litre

ARA
2 min
Imatge d'arxiu d'una gasolinera de Barcelona.

BarcelonaEl preu mitjà dels carburants a Espanya ha trencat aquesta setmana la tendència a la baixa de l'últim mes, segons dades publicades aquest dijous al Butlletí Petrolier de la Unió Europea. Segons les dades, la pujada d'aquesta setmana és del 2,6% de mitjana.

Concretament, el litre de gasolina sense plom s'ha encarit un 2,1% en els últims set dies, fins als 1,711 euros de mitjana a l'Estat. Pel que fa al dièsel, l'increment és del 2,65%, fins als 1,856 euros per litre. La gasolina portava cinc setmanes consecutives caient, mentre que l'espiral baixista del dièsel encadenava quatre setmanes.

Malgrat l'encariment, però, els combustibles continuen per sota dels nivells màxims d'aquest any, registrats al mes de juliol passat, quan la gasolina va arribar a valdre 2,141 euros per litre de mitjana i el gasoil, 2,1 euros per litre.

Aquests preus no inclouen la rebaixa de 20 cèntims per litre aprovada pel govern espanyol el mes d'abril passat i que es mantindrà en vigor com a mínim fins al 31 de desembre, tot i que la mesura es podria allargar com ja va fer l'executiu al setembre. Per tant, aquesta setmana el consumidor paga un preu final mitjà d'1,511 euros el litre de benzina i d'1,656 euros el de gasoil. Aquestes dues xifres són inferiors als preus dels combustibles al març, just abans de l'aprovació del descompte.

La invasió russa d'Ucraïna va disparar el preu del petroli a escala mundial, tot i que la dependència d'Europa del cru provinent de Rússia ha fet que el Vell Continent estigui especialment afectat per les pujades de preus. A més, les sancions a Rússia aplicades pels estats occidentals i les tensions diplomàtiques han reduït la venda de petroli rus, la qual cosa ha reduït l'oferta a escala global. En aquest context, l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i Rússia han acordat recentment una retallada de la producció, la qual cosa ha encarit el preu d'aquesta matèria primera als mercats internacionals.

Per sota de la mitjana europea

Els dos preus dels carburants a Espanya són inferiors a la mitjana de la Unió Europea, on es paga a 1,799 euros el litre de gasolina i a 1,901 euros el de gasoil. En comparació amb fa un any, el preu dels combustibles s'ha disparat un 24% en el cas del dièsel, inclosa l'aplicació de la reducció de preus. La gasolina s'ha encarit un 3% respecte a l'octubre del 2021.

stats