Economia 13/04/2022

Gairebé el 20% dels contractes de les dones a les Illes són parcials

El Govern ha presentat un Pla per la Igualtat Laboral amb 47 mesures dirigides a introduir la perspectiva de gènere en el mercat laboral

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol.

PalmaEl 18,6% dels contractes laborals de dones a les Illes Balears són parcials, és a dir, no són de jornada completa. Una dada que fa entendre el motiu pel qual el Govern ha presentat el seu primer Pla per la Igualtat en l'Àmbit Laboral entre homes i dones. Un projecte que compta amb 47 mesures dirigides a introduir la perspectiva de gènere en les polítiques laborals que ha estat consensuat i treballat amb els agents socials amb un pressupostat de 5,6 milions d'euros.

La presidenta Francina Armengol ha estat molt clara respecte als objectius: assolir les mitjanes europees el 2025. Així, el Govern pretén que la temporalitat baixi fins al 15%, quan ara mateix està sobre el 22,9% (24,5% en dones), la parcialitat ho faci fins al 14% (18,6% en les dones, com ja s'ha dit), quan ara està sobre l'11,6%, i la bretxa salarial caigui fins al 8%, quan actualment està sobre el 13,7%.

"Ens queda molt de camí per recórrer, però avançam amb les línies de polítiques laborals indicades" ha assegurat Armengol, després de valorar unes dades que refermen l'estudi. A part dels exposats anteriorment, també s'ha de parlar de parcialitat involuntària. A les Illes el 36,2% de les persones amb contractes temporals voldrien treballar a temps complet. En aquest cas afecta una mica més als homes, amb un 38,2% i un 35,5% a les dones.

Per altra banda, un punt molt marcat són les hores extra, "un element molt precaritzador", segons el Pla d'Igualtat. Segons les dades que s'hi han presentat, durant el 2020 es van fer 140.000 hores extra, però només durant el primer trimestre de 2021 se'n van fer 132.000 hores.

Segons ha explicat la presidenta, les empreses de més de 50 treballadors ja, per llei, estan obligades a tenir un pla d'igualtat, però amb aquest pla "es tornarà a donar una empenta en aquest sentit". A més, també ha detallat que aquest pla farà que es pugui conèixer molt més el mercat laboral amb termes d'estadístiques de gènere i així es podran prendre les decisions correctes.

Un punt important dins aquestes 47 mesures que s'han presentat és la creació dels "agents d'igualtat", que estaran "sufragats pel Govern però a disposició de patronals i sindicats". Segons Armengol, ha de servir per continuar sumant cap al compliment de la igualtat laboral.

Sindicats i patronals, en total consonància

A trets generals, tots els sindicats i les patronals han celebrat i han anat amb total consonància amb el pla presentat per Armengol. El president de la patronal de la petita i mitjana empresa (PIMEM), Jordi Mora, ha reconegut que comparteixen "les 47 actuacions previstes" i ha assegurat que "el pla que es presenta avui és un full de ruta que ens ha de dur a una societat millor".

La CAEB, per la seva banda, s'ha expressat d'una forma semblant. La responsable de desenvolupament i projectes de la patronal empresarial, Maria Isern, ha afirmat que "s'està treballant per estendre l'excel·lència empresarial i aquest camí no es pot entendre sense fomentar la cultura de la igualtat".

Pel que fa als sindicats, des d'UGT, el secretari general de les Illes Lorenzo Navarro, ha dit que espera que el pla sigui "una eina perquè les dones deixin de sofrir laboralment pel simple fet de ser dones". De la mateixa manera s'ha expressat José Luís Garcia, el secretari general de CCOO, que ha posat l'accent que "s'ha de posar fil a l'agulla, perquè la precarietat i la parcialitat tenen cara de dona, i s'ha d'erradicar".

stats