Economia 04/03/2022

El primer pla d'autoconsum de les Balears farà que s'estalviïn 13 milions d'euros a l'any en la factura d'electricitat

El Govern ha assegurat que s'evitarà l'emissió de fins a 52.000 tones de CO2 l'any, la qual cosa equival a vuit mesos sense cotxes a la via de cintura

ARA Balears
2 min
La presidenta del Gover balear, Francina Armengol, durant la roda de premsa posterior de la tercera reunió de la Comissió Interdepartamental de Canvi Climàtic.

PalmaEl primer pla d'autoconsum de les Balears estalviarà un total de 13 milions d'euros l'any en la factura de la llum a partir de la implantació de plaques solars en edificis de propietat autonòmica i evitarà l'emissió de fins a 52.000 tones de CO2 cada any, la qual cosa equival a vuit mesos sense cotxes a la via de cintura. Així ho ha explicat aquest dijous la presidenta Francina Armengol, després de la tercera reunió de la Comissió Interdepartamental de Canvi Climàtic del Govern.

La presidenta ha volgut remarcar que l'objectiu de l'Executiu és passar del 2,4% actual de renovables en l’Administració pública a cobrir fins al 34,4% amb aquestes instal·lacions i accelerar la descarbonització de l'Administració pública. Per això, en total, es duran a terme 166 instal·lacions de plaques solars, el 84,9% de les quals seran a Mallorca; el 7,1%, a Menorca; el 6,6%, a Eivissa, i l’1,4%, a Formentera.

En aquest sentit, es preveu que un 47% d’aquestes 166 instal·lacions siguin flotants, és a dir, que s’ubiquin a làmines d’aigua, com a les basses de regadiu, i que generin aproximadament 28 MW de potència. Així mateix, un 20% es posaran sobre aparcaments de l’Administració, i generaran fins a 12,2 MW, mentre que un 19% de les instal·lacions es faran sobre teulades i cobertes d’edificis públics (i generaran 11 MW). Finalment, amb l’objectiu de minimitzar el consum de territori, només un 14% de les instal·lacions es faran en sòl, i generaran 8,6 MW.

Cal destacar que el pla disposarà d’una inversió de 91 milions d’euros, 15 dels quals seran aportats per la CAIB amb fons propis, mentre que els 76 restants provindran de diversos fons europeus i estatals que en els propers mesos s’aniran concretant.

La presidenta Armengol, que ha definit aquest pla com un "treball rigorós i valent", ha recordat que fer front a l’impacte del canvi climàtic "és una necessitat absolutament urgent" i que "aquesta inversió, que no és una despesa", permetrà que les Balears "siguin cada vegada més sobiranes energèticament".

Una idea que comparteix el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, que ha destacat que aquest projecte "és un pla ambiciós que cerca accelerar i maximitzar la implementació de renovables sobre les cobertes, els aparcaments, les basses de regadiu i altres indrets de titularitat autonòmica per reduir el consum energètic del Govern".

stats