Economia 19/06/2019

Els pisos a Palma ja costen un 25% més que abans de la crisi immobiliària

Ciutat és la capital de província espanyola on més ha augmentat el preu de l'habitatge els darrers deu anys

Ara Balears
2 min
El pisos a Palma ja costen un 25% més que abans de la crisi immobiliària

PalmaPalma és la capital de província, entre les 15 més poblades, on més ha pujat el preu de l'habitatge entre el 2008 i el 2018, un 25,4%, segons un informe elaborat per la consultora immobiliària Forcadell i per la Universitat de Barcelona (UB).

El preu de l'habitatge s'encarirà un 5% de mitjana aquest any a Espanya, mentre que el lloguer baixarà un 3%, segons l'estudi. L'anàlisi, elaborada pel professor titular d'Economia de la UB Gonzalo Bernardos, apunta també que el preu dels pisos caurà un 5% a Palma aquest any, però, en canvi, a Madrid pujarà prop d'un 4%, encara que podria baixar a la capital espanyola a partir del 2020. A Barcelona, l'estudi apunta que el preu de l'habitatge baixarà un 5%, mentre que el del lloguer baixarà "entre un 3% i un 4%".

L'autor de l'estudi ha justificat la caiguda del preu de l'habitatge a la ciutat de Barcelona per factors com la gran reducció d'adquisicions de pisos per part d'estrangers "a causa de la inestabilitat jurídica, econòmica i política" viscuda especialment el darrer trimestre del 2017, com a conseqüència del procés sobiranista.

Segons Bernardos, els habitatges de luxe que s'han construït a Barcelona pensant en un comprador estranger tindran "pitjor sortida" que fa alguns anys i, en canvi, augmentarà la demanda de pisos en districtes de la ciutat més modestos o a la perifèria, amb la finalitat de cobrir les necessitats dels joves. Amb tot, Bernardos ha volgut deixar clar que a Espanya hi ha per endavant "un cicle molt llarg i molt moderat" per a l'habitatge de compra, i ha afegit: "No hi ha bombolla immobiliària ni se n'espera cap".

L'informe augura que enguany un milió de famílies espanyoles que estaven de lloguer es plantejaran adquirir un immoble, de manera que el mercat de l'habitatge en propietat a Espanya està "en l'etapa inicial d'una fase expansiva" i, en canvi, el lloguer té una "tendència a la baixa" a tot Espanya, segons Bernardos.

Si s'analitza l'evolució del preu de l'habitatge en les 15 capitals de província més poblades entre el 2008 i 2018, només hi ha hagut augments de preu en termes nominals a Palma (un 25,4% més), a Madrid (un 4,7% més) i a Barcelona (un 4,4% més).

stats