Economia 24/05/2021

Les pime i els autònoms cobraran els 855 milions d'euros d'ajudes estatals a partir de la segona quinzena de juliol

El Govern preveu que se'n beneficiïn més de 33.000 empreses i treballadors per compte propi

3 min
Els consellers Iago Negueruela i Rosario Sánchez aquest dilluns en el Consolat de Mar

PalmaEl Govern ha donat el sus al repartiment dels 855 milions d'euros d'ajudes estatals i ha anunciat que les pime i els autònoms afectats per la crisi del coronavirus les comencin a cobrar a partir de la segona quinzena de juliol. D'altra banda, les sol·licituds per rebre aquests ajuts es poden començar a presentar del 14 al 28 de juny, segons han explicat aquest dilluns després de la reunió del Consell de Govern el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez. La convocatòria es publicarà en el BOIB dissabte, i el Govern pretén aprofitar els 15 dies que hi ha fins que comencin a arribar les peticions per explicar els col·legis professionals com s'han de fer els tràmits. Negueruela ha subratllat que totes les empreses que tenen dret a rebre les ajudes les percebran si compleixen les condicions que s'exigeixen.

L'Executiu preveu que se'n beneficiïn més de 33.000 petites i mitjanes empreses i autònoms –entre 15.000 i 17.000 pime i la resta d'autònoms–. Com que les sol·licituds es faran telemàticament, la Direcció General d'Economia i l'Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB) han treballat de manera conjunta per dissenyar el procediment i facilitar l'intercanvi d'informació amb l'Agència Tributària espanyola i la Tresoreria General de la Seguretat Social. Cal subratllar que, per rebre les ajudes, les empreses han d'estar al corrent de pagaments amb aquests dos organismes. "Les condicions de les ajudes venen marcades per l'Estat, i les comunitats autònomes tenim una flexibilitat concreta que s'ha aprofitat al màxim", ha explicat Rosario Sánchez al respecte. Per la seva part, Negueruela ha destacat que la convocatòria es publicarà en el BOIB el 29 de maig perquè "les empreses es puguin posar al dia". El conseller ha comentat que "la situació de morositat amb la Seguretat Social és molt baixa a les Balears", de tan sols un 2%, xifra que és "la mateixa que abans del covid". A més, ha recordat que es concedeixen "el 90% de les sol·licituds per ajornar els pagaments". "S'ha donat marge", ha afirmat el conseller, que no ha considerat un problema el fet d'haver d'estar al dia de pagaments amb Hisenda i la Seguretat Social.

Un altre punt que Negueruela ha destacat és que "les ajudes són finalistes" i s'han d'emprar per força per pagar proveïdors i crèdits. "Les causes per justificar les ajudes són clares", ha continuat. El conseller ha aclarit que les empreses "han de justificar els pagaments a altres empreses" i ha indicat que l'objectiu és "evitar una cadena d'impagaments". Quant a les condicions, les empreses han de justificar "una caiguda d'ingressos el 2020 respecte de 2019", s'han de comprometre a mantenir la seva activitat fins al 30 de juny de 2022" i a no repartir beneficis ni enguany ni l'any que ve.

Segons ha comentat Rosario Sánchez, els pagaments es començaran a fer a partir del 20 de juliol i els autònoms seran els primers a beneficiar-se'n. "El termini per pagar és molt curt perquè hem de donar suport al començament de la temporada", ha dit Negueruela, a més d'apuntar que després "hi haurà un calendari de justificació" per a les més de 140 activitats que poden demanar les ajudes estatals. Cal recordar que la convocatòria abasta les empreses i els autònoms que hagin patit un descens de com a mínim el 30% respecte a la seva facturació del 2019.

Segons ha explicat Negueruela, una vegada es concedeixi l'ajuda es farà una bestreta del 100% de l'import, i les empreses i autònoms presentaran després els documents per acreditar que compleixen els requisits. Per als ajuts de fins a 6.000 euros bastarà una declaració responsable. Si l'import cobrat va dels 6.001 als 60.000 euros, caldrà presentar una declaració classificada de despeses que s'hagin fet amb l'import concedit, amb la identificació del creditor. Quant a les ajudes de més de 60.000 euros, serà obligatori presentar un informe d'auditoria –el Govern va apujar el topall dels ajuts fins als 500.000 euros en lloc de 200.000. D'altra banda, Negueruela ha recordat que també se'n beneficiaran les empreses afectades per la fallida de Thomas Cook, les que varen fer inversions fortes durant el 2019 i les de nova creació.

stats