Economia 30/04/2021

El Govern inclou 46 activitats econòmiques més en les ajudes directes de l'Estat

Les indústries del calçat i del formatge, els souvenirs i les acadèmies seran alguns dels sectors que es beneficiaran dels 855 milions del govern espanyol

2 min
Reunió del Pacte de Reactivació aquest divendres a Ca n'Oleo

PalmaEl Govern inclourà 46 activitats econòmiques més en el llistat d'empreses que rebran els 855 milions d'euros d'ajudes directes de l'Estat, segons ha acordat aquest divendres amb el Pacte de Reactivació. La presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, ha explicat que les Balears varen demanar "un marge més ampli" a l'Estat per tal d'ampliar el ventall d'empreses que poden rebre aquests recursos. Amb aquest afegit, els sectors que es beneficiaran de recursos per fer front a les conseqüències de la pandèmia seran 140 en total –abans eren 94–. "Les previsions són arribar a més de 17.600 empreses, 16.800 autònoms i 205.000 llocs de feina", ha apuntat Armengol. Segons ha explicat la presidenta, el Govern signarà la setmana que ve el conveni d'ajudes amb l'Estat, el qual tindrà 10 dies per fer la transferència. Una vegada arribin els doblers, el Govern obrirà la convocatòria per a les empreses i autònoms.

A més, els topalls de les ajudes passen de 200.000 euros a 500.000 i s'amplien els supòsits per rebre-les. "Hi afegim els autònoms de temporada i les empreses de nova creació, així com les afectades per la fallida de Thomas Cook, les que varen fer fortes inversions l'any 2019 i les que han vist retallada la facturació a causa de les restriccions autonòmiques", ha continuat la presidenta, a més de recordar que els autònoms que facturen per mòduls rebran automàticament 3.000 euros d'ajudes.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha entrat en el detall dels sectors que s'hi incorporen, bona part dels quals havien estat reclamats tant pels agents socials com pels partits polítics. "Els 46 sectors que s'hi afegeixen aglutinen 2.172 empreses, quasi 3.000 autònoms i 25.000 treballadors", ha assenyalat. Pel que fa a les indústries tradicionals essencials, podran rebre recursos estatals 24 activitats, com "la indústria del calçat, l'oli, el formatge, el vi, les begudes i la indústria química, del metall i dels envasos", ha enumerat Yllanes. En l'àmbit del comerç, també rebran ajudes els souvenirs, i, en l'àmbit tecnològic s'hi inclouran empreses de programació, de tecnologia de la informació, de tractament de dades i agències d'informació, entre d'altres. D'altra banda, s'hi afegiran empreses relacionades amb la formació i la cultura, com llibreries, escoletes, autoescoles i acadèmies.

Patronals i sindicats reclamen agilitat

Tant les patronals com els sindicats han mostrat satisfacció per l'ampliació de les activitats que rebran ajudes directes, però també han reclamat que arribin aviat. "Han d'arribar com abans millor", ha dit la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, que ha valorat positivament que es prioritzin en el repartiment les petites empreses i els autònoms. El president de PIMEM, Jordi Mora, ha qualificat de "repte majúscul" haver de gestionar 855 milions d'euros en ajudes, una xifra molt superior a la que pertocaria a les Balears per població.

Per part seva, el secretari general d'UGT, Fernando Navarro, ha reiterat que cal que les ajudes arribin aviat, i el de CCOO, José Luis García, ha destacat que "aquest esforç sense precedents" ha de servir "per protegir l'ocupació".

Per la banda dels partits polítics, el president d'El Pi, Toni Amengual, i la coordinadora de Ciutadans, Patricia Guasp, han valorat positivament que les ajudes s'hagin territorialitzat i que les comunitats autònomes puguin determinar quins sectors hi poden optar en funció de les característiques del seu teixit productiu.

stats