Economia 07/10/2021

PIMEM demana al Govern que fraccioni la licitació de la construció de nou centres de salut

L'Executiu balear va aprovar una partida de 86,4 milions d'euros per contractar una única concessió d'obra

ARA Balears
2 min
Un centre de salut en una imatge d'arxiu.

La patronal de les Petites i Mitjanes Empreses de Mallorca ha alçat la veu contra la licitació d'obra que va fer el Govern per a la construcció de nou centres de salut. L'Executiu va aprovar una partida de 86,4 milions d'euros unificada en tan sols una concessió d'obra. Aquest fet fa que les petites i mitjanes empreses quedin gairebé excloses del concurs en ser d'aquestes dimensions.

PIMEM s'ha mostrat totalment en contra d'aquesta licitació. El president, Jordi Mora, ha assegurat que "un autònom o una pime no hi poden accedir per insuficiència tècnica o mecànica per un valor de 85 milions d'euros", per això ha recriminat la falta de voluntat per fragmentar el pressupost i subdividir-ho entre nou convocatòries. Així, defensa Mora, "s'està tancant la porta a moltes empreses de les Balears."

La patronal ha puntualitzat que diverses directives europees avalen que els contractes del sector públic obliguen les administracions a justificar de manera detallada per què no s'ha fragmentat el pressupost. A més, el secretari tècnic de la comissió de col·laboració publicoprivada de PIMEC ha assegurat que "les administracions estan obligades a facilitar que les pime es puguin presentar als projectes fent lots." Ha conclòs que es tracta d'una "mala praxi" de l'Administració pública.

Pel que fa al projecte en si, es volen construir els ambulatoris següents: el Centre de Salut i SUAP Bons Aires (Palma), el Centre de Salut Trencadors (l'Arenal de Llucmajor), el Centre de Salut de Son Ferriol (Palma), el Centre de Salut Nuredduna (Artà), el Centre de Salut de Pollença, la Unitat Bàsica de Salut Santa Margalida, la Unitat Bàsica de Salut Consell (Consell), la Unitat Bàsica de Salut de Montuïri i la Unitat Bàsica de Salut de Sant Joan.

stats