Economia 05/02/2021

PIMEM demana al Govern aplicar una quitació d'un 40% als crèdits ICO

La patronal assegura que és una mesura necessària per no tenir un problema d'insolvència "descontrolada" de les empreses

i
AraBalears
2 min
El president de Pimem, Jordi Mora

La Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) reclama al govern espanyol una quitació d'un 40% dels crèdits ICO atorgats durant el 2020, com a mesura "necessària" per assegurar la recuperació econòmica a les Balears. Aquesta quitació permetria rescatar els sectors productius i evitar un rescat de la banca, segons la patronal. El seu president, Jordi Mora, també ha demanat actuar amb rapidesa per no tenir problemes d'insolvència "descontrolada" de les empreses, tal com apunten informes elaborats per l'FMI, l'AFME (Associació for Financial Markets in Europe) i el Banc d'Espanya. "Volem evitar, d'aquesta manera, els errors comesos en la crisi econòmica del 2008, que, recordem, varen tenir uns costos elevats en termes de rescat de la banca", ha explicat Mora.

Segons la Federació, els avals ICO han generat un finançament d'uns 110.000 milions d'euros. Si s'aplicàs una quitació d'un 40%, significaria un rescat empresarial de 44.000 milions d'euros. "Una xifra que seria inferior al rescat de la banca de la crisi del 2008, que va ser de 65.000 milions d'euros"; ha informat el president. També ha detallat com s'aplicaria aquesta quitació: per una banda, es faria de manera immediata i, per l'altra, al llarg del període d'amortització del crèdit. Mora també ha recordat que Espanya és un dels països de la Unió Europea que menys ajudes directes ha donat a les empreses.

En la roda de premsa feta aquest divendres, PIMEM també ha anunciat la creació de l'Observatori del Finançament amb l'objectiu de donar visibilitat a les ajudes i subvencions a les quals poden accedir les petites i mitjanes empreses. Mora ha recordat que a Espanya cada any es publiquen més de 30.000 milions d'euros en ajudes i subvencions. Aquest Observatori es dividirà per sectors, als quals es farà arribar informació i documentació per saber el venciment de terminis o els requisits per accedir a ajudes. A més, les empreses tindran assessorament i acompanyament.

PIMEM descriu la situació econòmica actual com una "tempesta perfecta", ja que les empreses tenen dificultats per accedir al crèdit, i moltes es veuran abocades a presentar un concurs de creditors. "Els pròxims mesos seran clau, perquè veurem la mortalitat real de les empreses", ha explicat el president.

stats