Economia 14/01/2021

Les patronals de la restauració de Menorca xifren en un 90% els tancaments en el nivell 4

Reclamen amb urgència ajudes econòmiques per poder subsistir

Ivan Martin
2 min
El restaurant Ses Voltes de Ciutadella ha anunciat que tancarà per l'enduriment de les restriccions.

MaóL’entrada de Menorca al nivell 4 de les mesures contra la pandèmia ha acabat d’enfonsar els ànims del sector de la restauració. Les primeres valoracions de les patronals que concentren la pràctica totalitat dels establiments d’aquest àmbit a l’illa vaticinen un tancament massiu durant les pròximes dues setmanes i un impacte econòmic sobre l’activitat que podria condemnar molts negocis al tancament definitiu.

El president de l’Associació d’Hostaleria i Restauració de Menorca CAEB, José Bosch, xifra en un 90% els restaurants que tancaran portes a causa de les restriccions provocades per l’augment de contagis: “El 90% tancarà i alguns diuen que tal vegada no obriran més els seus negocis”. El panorama és desolador, les despeses fixes absorbeixen les reserves dels empresaris i fan “insostenible” mantenir l’activitat. “El que volem és treballar”, exclama Bosch, que afegeix: “Quan l’hostaleria està oberta ens poden controlar, però ara la gent quedarà amb amics o familiars a domicilis particulars i s’incrementarà el risc de propagació”.

A més, el president de l’associació considera que, ara mateix, permetre només l’activitat en terrasses exteriors és una invitació a tancar directament el negoci: “Ningú no estarà una hora i mitja assegut en una terrassa per dinar amb el fred que fa. No ens morirem de covid, però potser si d’una pneumònia”. Per la seva banda, el president de l’Associació de Bars, Cafeteries i Restaurants de PIME, Toni Sanseloni, reclama “ajudes econòmiques urgents” i aposta per un tancament domiciliari, però per a tota la societat: “No podem aguantar més i veurem molts tancaments. Estam disposats a tancar quinze dies o un mes, tot i que ho hauria de fer tothom, perquè està comprovat que funciona”.

Finalment, Sanseloni també ha fet referència a les persones que no respecten les normes sanitàries: “Són uns irresponsables i assolant l’economia. És cert que són una minoria, però en un context de pandèmia són un perill”.

stats