Economia 10/07/2020

Les patronals, en contra de l’ús obligatori de la mascareta

Consideren que afectarà negativament el turisme i critiquen no haver participat en la decisió

Catalina Riera
2 min
Les patronals, en contra de l’ús obligatori de la mascareta

PalmaL’ús obligatori de la mascareta en espais públics a partir d’aquest dilluns és una mesura que no ha estat rebuda per part dels agents econòmics de les Balears. Consideren que és una proposta que el Govern hauria d’haver consensuat prèviament amb les entitats privades, ja que hi ha “una mesa de diàleg i en cap moment s’ha posat aquest tema damunt la taula”, exposa la presidenta de la presidenta de PIMEM Restauració, Eugènia Cusí.

“No entenem quina és la justificació sanitària que hi pot haver per aplicar aquesta mesura, i tampoc que es prenguin les decisions de manera unilateral, sense parlar ni contrastar amb el sector privat”, ha afegit Cusí, qui també ha assenyalat “l’impacte econòmic que això pot provocar”.

Per la seva banda, la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, ha especificat que els establiments turístics “compleixen rigorosament els protocols” i que entén que “si es respecta la distància de seguretat no s’ha de dur mascareta”. En aquest sentit, el conseller delegat de Meliá Hotels International, Gabriel Escarrer, va anunciar divendres en el seu perfil de Twitter que el fet que els turistes hagin de dur mascareta dins els establiments turístics ha “frenat les reserves” i que farà que triïn altres destinacions de costa a l’hora d’elegir el viatge.

Així mateix, la Confederació d’Associacions Empresarials de les Balears (CAEB) també va criticar aquest dijous la decisió de l’Executiu. La patronal d’empresaris considera que perjudicarà l’arribada de turistes, ja que aquests no voldran viatjar a un lloc on les “mesures són més restrictives que les que compleixen al seu país”, un fet que afavorirà les destinacions competidores de l’Arxipèlag.

La CAEB també recorda que la paralització de gran part del teixit productiu a causa de la pandèmia ha provocat greus conseqüències en l’economia de les Illes i que en aquests moments “es troben a les portes de la recessió”. Una situació que es podria accentuar amb aquesta iniciativa, ja que “hi haurà clients que no voldran anar a consumir a un restaurant amb la mascareta i també hi haurà restaurants que no obriran en aquestes condicions”, ha afegit Cusí.

En tot cas, encara no se sap ben cert com s’aplicarà la normativa. Cusí exposa que la patronal de restauració està esperant que surti publicada, però té clar que, sigui com sigui, perjudicarà el sector: “Si un negoci que ara està funcionant a mitges també ha de vigilar si els clients duen la mascareta posada, no funcionarà”.

En aquest sentit, Cusí també critica que “després de cinc mesos treballant a la mesa de diàleg social, no s’entén que en ple mes de juliol el Govern de les Balears faci una mesura d’aquest tipus, ja que els restaurants s’han hagut d’adaptar a la nova normalitat, i ara tornarà a canviar”.

Per la seva banda, la presidenta de la FEHM ha recordat que les dades de salut que “tenim en aquests moments són positives” i ha demanat que a l’hora d’adaptar noves normes es tingui en compte l’evolució sanitària.

stats