Societat 11/07/2020

Entre 100 i 600.000 € de multa per incomplir les normes covid-19

El Govern aprova un decret que inclou la possibilitat de tancar locals i prohibir-ne l’activitat fins a tres anys en casos molt greus

Maria Fuster
3 min
Entre 100 i 600.000 € de multa per incomplir les normes covid-19

PalmaEl Govern balear ha decidit reforçar les mesures per prevenir la propagació del covid-19 amb un decret llei que va entrar en vigor aquest divendres i que recull multes d’entre 100 i 600.000 euros en funció del tipus d’infracció de la normativa sanitària i de seguretat, i amb una resolució de la Conselleria de Salut amb mesures més restrictives, que previsiblement s’hauran de complir a partir d’aquest dilluns, entre les quals figura l’obligació de dur sempre la mascareta al carrer, independentment de la distància interpersonal. L’Executiu es vol anticipar a un possible increment descontrolat d’infeccions i que les Illes Balears continuïn sent una destinació segura, i les festes il·legals seran un objectiu a perseguir. De fet, ja ha entrat en funcionament un equip format per inspectors de la Comunitat Autònoma i els consells, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Policia Local que treballarà amb aquesta finalitat.

El context de la pandèmia dona senyals d’alerta. Espanya va registrar divendres la xifra més elevada de contagis des de la fi de l’estat d’alarma i a les Balears es va detectar dijous el primer brot de coronavirus en turistes, que afecta tres ciutadans espanyols que eren de vacances a Menorca. Això sí, les Illes mantenen les bones dades epidemiològiques. Divendres 10 de juliol, la incidència acumulada del coronavirus a 14 dies va ser de 4,96 per 100.000 habitants, mentre que a Espanya va ser d’11,97.

Infraccions lleus

Es preveuen sancions d’entre 100 i 3.000 euros

Es preveuen sancions d’entre 100 i 3.000 euros Es consideren infraccions lleus l’incompliment de l’obligació de l’ús de les mascaretes; que els establiments oberts al públic no informin els usuaris dels horaris, els aforaments, la distància social i l’ús de mascareta, i l’incompliment dels límits d’aforament en establiments i activitats de menys de 15 persones.

El el cas de les mascaretes, la sanció serà de 100 euros, segons va tipificar el govern espanyol. Segons la resolució de Salut, s’haurà de dur en tot cas pel carrer, els edificis d’ús públic i els cotxes privats, si els ocupants no són convivents. No caldrà fer-ho a platges ni a piscines, i tampoc a bars ni a restaurants en el moment de consumir. La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa, va assenyalar divendres que hi haurà uns dies de termini perquè els residents i els turistes en puguin estar assabentats. Per la seva banda, la consellera d’Administracions Públiques, Isabel Castro, assenyalà que l’estratègia de l’Executiu per informar els turistes estrangers serà una campanya a les xarxes socials, a més de transmetre la informació a la patronal.

Infraccions greus

Les sancions van dels 3.001 als 60.000 euros

Les sancions van dels 3.001 als 60.000 euros Són infraccions greus organitzar o participar en reunions, en festes o en actes, tant si són públics com privats, on hi hagi aglomeracions i no es compleixin les mesures de prevenció. En aquest cas, la resolució de Salut fixa el límit de les reunions socials i familiars en 70 persones a l’aire lliure i 30 en espais tancats. D’altra banda, a les noces i esdeveniments oficials, religiosos o civils es pot arribar a les 250 persones en un espai exterior i a 150 en cas d’un de tancat. En tot cas, s’haurà de portar la mascareta si no es pot mantenir el metre i mig de distància de seguretat.

L’incompliment reiterat de les instruccions de les autoritats i conductes de risc per a la salut de la població també entren dins aquesta categoria.

Infraccions molt greus

Les sancions seran d’entre 60.001 i 600.000 euros

Les sancions seran d’entre 60.001 i 600.000 eurosEl Govern classifica entre els actes més greus la comercialització de reunions, festes o actes, tant en espais públics com privats, en què les aglomeracions impedeixin aplicar les mesures de prevenció. És precisament l’obtenció d’un benefici econòmic la que marca la diferència entre les infraccions greus i les molt greus a l’hora d’organitzar una festa.

També seran infraccions molt greus incomplir els aforaments màxims a locals o activitats de més de 150 persones; no respectar les prohibicions relatives a l’obertura de locals o l’obligació d’inhabilitar les pistes de ball en els locals d’oci nocturn, així com imcomplir de manera reiterada els requeriments de les autoritats. En aquests casos, el Govern també podrà tancar els establiments infractors i prohibir-ne l’activitat durant un temps màxim de tres anys. Pel que fa als habitatges turístics, es podrà prohibir la seva comercialització, també durant tres anys com a màxim.

El decret estarà vigent fins que el govern de l’Estat declari finalitzada la crisi sanitària ocasionada pel covid-19.

stats