Societat 09/07/2020

Dur mascareta fora de casa serà obligatori a partir de dilluns excepte a la platja, a la piscina, a la feina i per fer esport

Els nins de més de sis anys que no en duguin hauran de pagar una multa de 100 euros

M. Fuster/ara Balears
3 min
El Govern obligarà a utilitzar sempre la mascareta quan se surti al carrer.

PalmaEncara que es pugui garantir la distància de seguretat, l'ús de mascareta al carrer, als espais oberts i també als recintes tancats d'ús públic serà sempre obligatori a les Illes Balears entre els majors de sis anys a partir d'aquest cap de setmana. Segons han confirmat a l'ARA Balears fonts de la Conselleria de Salut, aquest divendres el Govern aprovarà una resolució que modificarà el decret de nova normalitat, i a partir de dilluns entrarà en vigor l'aplicació de la nova normativa. La sanció per no dur mascareta serà de 100 euros, segons ha explicat l'assessora tècnica del govern espanyol per al procés de desconfinament, Marga Frontera.

S'haurà de dur la mascareta al carrer i a tots els espais públic, excepte a la platja, a la piscina, a la feina i per fer esport. També es permetrà treure-se-la en el moment concret de menjar i beure en bars i restaurants, però sí que caldrà dur-la mentre s'esperin els plats o les begudes, tant a dins com fora dels locals. Aquesta resolució, quan es publiqui al BOIB, implicarà l'enduriment de les mesures de seguretat i prevenció per fer front a la propagació del covid-19 i poder controlar els brots que en puguin sorgir a les Illes.

Turistes i aglomeracions

Marga Frontera creu que les mesures no perjudicaran l'arribada de turistes, al contrari. "El que el turista vol és passar les vacances en un lloc segur. És bo per a la nostra activitat econòmica", ha dit aquest dijous. "Una de les claus de la bona situació epidemiològica de les Illes és el fet d'intentar avançar-nos" per no arribar al punt del contagi incontrolat, ha insistit.

El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha incidit que la majoria dels casos detectats fins ara, un 80%, són lleus o sense símptomes perquè s'ha fet molta feina per detectar la malaltia en les etapes inicials. Arranz també ha destacat com a bona notícia que ja han passat 14 dies de les aglomeracions a les festes de Sant Joan a Ciutadella i que no s'ha detectat cap brot relacionat amb aquests fets.

Pel que fa a la relaxació en el compliment de les normes de prevenció del covid-19 per part dels estudiants durant el segon dia de les proves de la Selectivitat, Arranz ha comentat que la nova normativa podrà servir també per aclarir molts de dubtes que existien fins ara. El cert, però, és que l'obligatorietat de la mascareta en espais públics no s'aplicarà fins després que les proves d'accés a la universitat hagin reunit milers d'alumnes durant tres dies en diferents punts de les Illes.

Cal recordar que, fins ara, a partir de sis anys, l'ús de la mascareta només era obligatori quan no es podia mantenir la distància de seguretat establerta. Així, s'havia d'utilitzar en els espais tancats i a l'exterior sempre que no es pogués mantenir la distància d'un metre i mig entre persones. Amb aquesta nova resolució, les Balears seran la segona comunitat en endurir aquesta norma, després de Catalunya. El govern català ha anunciat que a partir d'aquest dijous totes les persones de més de sis anys s'han de cobrir la boca i el nas a qualsevol lloc de la via pública, als espais oberts i també als recintes tancats d'ús públic, independentment de si es poden mantenir els dos metres de distància de seguretat o no. L'incompliment també es multa amb sancions de 100 euros.

Restriccions d'aforament i horaris

El govern posarà en marxa altres mesures per prevenir el contagi de covid-19, com, per exemple, la limitació d'aforament en les reunions familiars i socials, que podran aplegar com a màxim 30 persones en llocs tancats i de 70 en llocs oberts. En relació amb les celebracions oficials, es podran continuar fent, però amb limitació d'assistència. Les cerimònies de noces podran acollir 250 persones en espais oberts i 150 en llocs tancats. Les bandes de música i les corals no podran excedir les 30 persones, i totes hauran de dur mascareta, excepte els músics d'instruments de vent.

D'altra banda, l'ús de mascareta també serà obligatori als vehicles privats, sempre que els únics ocupants no siguin persones que convisquin. En les activitats d'educació no reglada només hi podran participar 100 persones com a màxim. I als establiments de jocs i apostes, com els locals d'oci nocturn, hauran de tancar com a molt tard a les 2 h de la matinada. Tampoc no estaran permeses les pipes d'aigua shisha a causa de l'alt risc de contagi que impliquen.

Nou brots actius a les Illes

Les noves restriccions s'han fet públiques el mateix dia que la Conselleria de Salut ha confirmat que a les Illes hi ha un total de deu brots actius, el darrer detectat aquest dijous a Menorca. Tres s'han detectat aquesta darrera setmana, i des del mes de març se n'han detectat 14. Aquests brots consten entre els 68 que hi ha en el conjunt de l'Estat. Dimecres, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va admetre en una entrevista a Catalunya Ràdio que, tot i ser previsible, la situació dels rebrots és preocupant. "Sabem que hi haurà rebrots, però ho seguim amb preocupació", va dir. Tot i això, Illa va defensar: "de rebrots n'hi ha i n'hi continuarà havent, ens hi hem d'acostumar. En tenen tots els països, hem d'aprendre a conviure amb el virus".

stats