Els pagesos reclamen més consum de productes locals als hotels per poder subsistir

Unió de Pagesos i Federació Empresarial Hotelera de Mallorca es reuneixen per cercar vies de col·laboració

Hotelers i pagesos s'han reunit aquest dijous després de l'enfrontament generat entre els dos sectors per la nova Llei agrària en un clima de diàleg que s'ha traduït en la petició dels pagesos als empresaris d'allotjament que consumeixin més productes locals per poder garantir-ne el futur.

"Els hotelers tenen unes demandes i nosaltres unes altres. Els hotelers ja es beneficien de la nostra feina de mantenir el paisatge, perquè, a banda de ser productors, feim paisatge, i per això nosaltres els demanam que consumeixin productes locals", ha explicat a l'ARA Balears el secretari general de la Unió de Pagesos, Sebastià Ordines.

Si no hi ha consum per part dels hotelers, l'agricultura de Mallorca té molt poc futur, segons els pagesos, que comenten que dia rere dia constaten que grans explotacions tanquen. "Estam parlant de grans empreses, no de petits agricultors. És preocupant. S'està tirant gènere per falta de consum", adverteix Ordines.

Els empresaris del sector primari reconeixen que, actualment, no s'està consumint producte local als hotels, en bona mesura perquè "hi ha un problema de falta de marca. Si poguéssim arribar a crear una marca identificativa dels productes que produïm nosaltres, els hotels potser els tindrien més en compte. Necessitam una diferenciació del producte balear", comenta Ordines.

En la reunió d'aquest dijous s'ha arribat a un acord de transmissió d'informació. Els hotelers mantindran informats del que consumeixen els pagesos, per exemple, al llarg d'una temporada turística, i el sector primari informarà sobre la seva capacitat de producció de determinats productes. "Sempre es diu que no tindríem gènere suficient per abastir els hotels de Mallorca i volem demostrar que sí", afegeix el president de l'entitat esmentada.

Els pagesos qualifiquen la reunió d'històrica "perquè sempre els hem acusat que no s'interessen pel sector primari i ara veim un canvi en la seva voluntat d'escoltar-nos. És un gran fet que valoram de manera molt positiva. Que s'hagin posat en contacte hotelers i pagesos i hagin parlat de diferents qüestions a la mateixa taula ja és destacable perquè no havia passat en anys".

Una iniciativa que s'ha posat damunt la taula és organitzar una fira de productes per exposar els productes locals i que els caps de consum dels hotels puguin degustar-los. "Així, volem donar resposta a una de les seves queixes, quan diuen que no tenen a mà els productors", assegura Ordines.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF