Economia 10/12/2018

L'oposició insisteix a ampliar les activitats complementàries en sòl agrícola

La Comissió d'Economia del Parlament debat les esmenes a la llei agrària del Govern

Carles Tudurí
2 min
La nova Llei agrària podria aprovar-se a principis de 2019

PalmaEls principals grups de l'oposició han insistit aquest dilluns al Parlament sobre la necessitat que la nova llei agrària que tramita la Cambra faciliti la realització d'activitats complementàries, com el turisme o la venda d'aliments, per la qual cosa una bona part de les esmenes parcials està dirigida a aquest objectiu.

Durant la Comissió d'Economia del Parlament, el representant del Partit Popular, Miquel Vidal, ha destacat que les activitats complementàries "són un dret reconegut a tot Europa" per les explotacions agràries i amb el text actual de la llei, els pagesos, segons Vidal, "no podran vendre el torró que facin per Nadal" ni podran guardar els cavalls d'una altra persona ni realitzar activitats d'educació ambiental.

Vidal ha indicat que el 80% de les explotacions de les Illes no són preferents i, per tant, no poden realitzar lliurement aquest tipus d'activitats, per la qual cosa ha demanat que es retiri aquesta restricció.

La portaveu de Ciutadans, Olga Ballester, s'ha expressat en el mateix sentit, defensant que les activitats complementàries permeten als pagesos obtenir uns ingressos que a la llarga els poden permetre convertir-se en explotacions preferents. Tant el PP com Ciutadans també s'han mostrat partidaris de permetre l'explotació de refugis en zones agràries.

Les diputades del Grup Mixt, Montse Seijas i Xelo Huertas, també han defensat algunes esmenes. La primera ha demanat la creació d'una oficina de protecció animal a cada illa, una petició dels animalistes, mentre que la segona ha destacat que no només s'han de promocionar els cultius ecològics.

El representant de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha manifestat, en canvi, que les activitats complementàries no són agrícoles i que l'objectiu de la llei és que els pagesos es puguin dedicar a la seva activitat prioritària. Per exemple, s'ha mostrat en contra que s'accepti una esmena que permet ampliar els 75 metres quadrats que la llei fixava com a màxim per destinar a una tenda de venda dels seus productes. Segons Castell, "obrir l'aixeta" en aquest àmbit podria conduir a l'obertura d'autèntics supermercats en sòl agrícola.

stats