Economia 15/03/2017

La justícia europea avala que les operadores cedeixin dades dels seus clients a altres estats membres

La sentència permet que les 'telecos' donin informació relacionada amb els números de telèfon a guies públiques d'altres països europeus

Esther Herrera
2 min
Dos anys i mig de presó per haver xafardejat el mòbil de la seva parella

Brussel·lesLa línia entre la protecció de dades i l'ús d’aquestes per part de tercers pot ser molt fina. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat que les empreses de telecomunicacions poden cedir les dades dels seus clients a guies públiques radicades en altres països, tot i que no hi hagi un consentiment explícit de l’usuari.

Segons la sentència, quan un client firma un contracte amb una companyia, és legal que la seva informació es pugui traspassar a empreses que es dediquen a donar informació personal relacionada amb el seu número de telèfon, com per exemple, les conegudes com a pàgines blanques.

El cas es dóna arran del fet que les empreses de telecomunicacions Vodafone Libertel, Tele2 i Ziggo, radicades als Països Baixos, es van negar a cedir les dades dels seus clients a la companyia belga European Directory Assistance, que ofereix les dades personals de clients lligades a números de telèfon en territori belga, anomenades serveis d’informació de números d’abonats.

El negoci de les teves dadesLa llei europea obliga a posar a disposició de l’empresa que ofereix serveis de números de telèfon la informació necessària “en condicions no discriminatòries”, independentment de si es troba en un estat membre diferent. L’objectiu, recorda el dictamen, és garantir “l’existència de serveis de comunicacions electròniques disponibles per al públic amb bona qualitat a tota la Unió”. “La transmissió de dades a una altra empresa que desitgi publicar una guia, sense que l’abonat hagi renovat el seu consentiment no atempta contra l’essència del dret a la protecció de dades de caràcter personal”, diu la resolució. I afegeix que les guies, tot i que es trobin en un altre estat membre, han de seguir unes normes dins “d’un marc àmpliament harmonitzat que permet garantir a tota la Unió” la protecció de dades.

Sovint les empreses de telefonia es neguen a cedir les dades dels seus usuaris perquè això és un valor afegit front a empreses digitals com Google o Facebook, especialment en un moment en què cada cop més persones decideixen tenir cura de la gestió de les seves dades personals i a on van a parar. En aquest sentit, Telefónica va anunciar durant el Mobile World Congress a Barcelona la creació a partir de l’any que ve d’una plataforma perquè els seus clients puguin gestionar les seves pròpies dades i decidir quines d’elles en volen cedir a les empreses.

stats