Economia 18/01/2022

La nova llei turística obligarà els hotelers a convertir 300.000 llits en elevables

Serà una de les múltiples mesures que planteja el Govern i que fa comptes ajudar a finançar amb fons europeus

3 min
Una cambrera de pis treballant a un hotel.

PalmaEl Govern de les Illes té previst aprovar una nova llei turística per enfocar el sector cap a l'economia circular. L'Executiu, amb la presidenta Francina Armengol al capdavant, ha anunciat algunes de les mesures d'aquesta propera llei a les portes de la inauguració de la Fira internacional de Turisme (Fitur) feta a Madrid. Una de les accions que han cridat més l'atenció és la de voler fer obligatori el canvi de tots els llits dels hotels illencs, més de 300.000, per llits elevables.

La intenció, segons ha explicat Armengol, és beneficiar les més de 20.000 cambreres de pis que treballen a les Illes. Armengol ha fet referència que un 35% dels accidents laborals que sofreix aquest col·lectiu està relacionat amb els sobreesforços lumbars, d'esquena i de les articulacions que fan.

A més, el que també ha sobtat és que aquesta gran mesura de recondicionament de tots els llits del sector hoteler balear es faria amb ajudes dels fons europeus. Alhora, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, també ha explicat que aquest canvi de llits es preveu amb sis anys de marge.

Una altra mesura que també s'ha anunciat és la intenció de fer canviar totes les calderes de gasoil i canviar-les per elèctriques. Amb aquesta acció, segons han explicat, es retiraria una de les majors fonts d'emissions, reduint una mitjana de 57.600 quilos de CO₂ anuals per hotel. En aquest aspecte, des del Govern s'ha recordat que hi ha alguns hotels que ja s'han preparat per funcionar amb hidrogen verd i també d'altres que funcionen amb energia fotovoltaica autònomament.

La darrera de les accions que s'han avançat de la llei és la que té a veure amb l'estalvi d'aigua. Segons s'ha dit, s'establirà l'obligatorietat que les cisternes dels lavabos tinguin doble dispensador. A més, també s'hauran de col·locar sistemes d'estalvi d'aigua a banyeres, aixetes i dutxes.

Altres mesures que s'han esmentat, però no s'han especificat, són, per exemple, el control de temperatura dels llocs de treball. També quelcom molt important és la intenció de fer un estudi de les càrregues de feina sobre els treballadors de les empreses enfocades al turisme.

Per un turisme "regenerador"

El turisme sostenible ja no és suficient, segons ha explicat el director tècnic de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, i ara s'ha d'apuntar cap al turisme regenerador. Un sistema que amb el seu propi funcionament involucri al màxim tots els sectors que fan de nexe amb el turístic i que, alhora, regeneri l'economia, la societat i el medi ambient. A tot això s'hi pretén arribar amb l'economia circular, volent recuperar "el lideratge turístic" que havien tingut les Illes.

Reaccions de Pimem i CCOO

Pel que fa a la patronal de la petita i mitjana empresa, Pimem, mitjançant el seu president, Jordi Mora, ha considerat la llei com a favorable, però "a priori". Ho ha dit perquè la patronal de moment no ha tingut accés al text de la llei. Però, així i tot, ha recordat que des de la patronal "sempre s'ha tingut molt clara l'aposta pel producte local i per la circularitat on l'agricultura, turisme i indústria puguin ser sectors al més interconnectats possible".

Comissions Obreres també ha valorat de la mateixa manera positiva els canvis en la Llei turística. Han considerat que significa "una ferma aposta per la sostenibilitat, en l'aspecte econòmic i mediambiental". Segons el secretari general de CCOO a les Illes, José Luis García, "avui s'ha iniciat el camí cap a un nou model turístic més sostenible i que millori les condicions laborals dels treballadors".

stats