Economia 22/05/2020

La morositat bancària es manté en el 4,8% a l'inici del confinament

El volum de crèdit va pujar al març i trenca la tendència a la baixa

Ara
2 min
El Congrés critica el paper del Banc d'Espanya i la CNMV durant la crisi financera

BarcelonaLa morositat dels crèdits del sistema financer –que inclou bancs, caixes i cooperatives– a particulars i empreses no va créixer a l'inici del confinament, malgrat que va augmentar el volum segons s'extreu de les dades publicades aquest divendres pel Banc d'Espanya referides al mes de març.

Segons el Banc d'Espanya, la morositat es manté en el 4,8% al tancament del mes de març, de fet, fins i tot unes centèsimes per sota del mes passat, ja que al tancament del mes de març la ràtio era del 4,8%, mentre que al febrer era del 4,85%.

Les dades del març només recullen les dues primeres setmanes de confinament, però és pot esperar un repunt important de l'augment de la morositat per la crisi provocada pel coronavirus, segons va vaticinar aquest mateix dilluns el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, en la seva compareixença al Congrés.

Les dades mostren que el sistema financer espanyol ha anat reduint la taxa de morositat durant el primer trimestre, al passar del 4,85% del gener al 4,80% del març. Respecte a fa un any, la taxa s'ha reduït gairebé un punt. El març del 2019 era del 5,73%.

Malgrat que la taxa de morositat es redueix, el volum total de crèdit dubtós augmenta i assoleix els 57.340 milions d'euros, quan al mes de febrer eren 57.035 milions. Però com que el volum total de crèdit creix, la taxa de morositat baixa lleugerament.

Les provisions de les entitats financeres al març van assolir els 36.983 milions d'euros, un 12% menys que fa un any, però un 3% superiors a les del mes de febrer, quan encara no havia esclatat la pandèmia.

La morositat es va disparar amb la crisi financera i va superar el 5% el novembre del 2009 per primer cop des del 1996. El 2013 es va assolir el rècord històric del 13,61%, i a partir d'aquest moment va doblegar la corba i va emprendre el descens fins al 4,8% actual.

Creix el crèdit

Segons les dades publicades pel Banc d'Espanya, el crèdit total del sector al març va augmentar un 1%, trencat així amb un cicle de tres mesos seguits de baixades. Al març el crèdit total del sector era d'1,195 bilions d'euros.

stats