La ministra d'Hisenda critica els pressupostos del PP però demana que s'aprovin per no "paralitzar el país"

María Jesús Montero diu al Senat que els comptes són un "tràmit" i ja demana suport per als del 2019

Contundent i clar. Així ha sigut el primer discurs de la nova ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha comparegut aquest dilluns al Senat per demanar l'aprovació dels pressupostos del 2018, que són els que el PP va aprovar al Congrés. La ministra ha criticat els pressupostos, recordant que no són els que voldria perquè "no posen al centre aquells que més ho necessiten" ni són uns pressupostos "de futur". Però ha fet una crida al pragmatisme. Montero ha reivindicat la necessitat d'aprovar aquests pressupostos per no endarrerir més la tramitació i alinear temps amb Europa.

Montero no s'ha oblidat de recordar la paradoxa que el PP hagi presentat esmenes als seus propis comptes: "Des del profund respecte a la Cambra Baixa, crec que és difícilment comprensible que els ciutadans entenguin que la mateixa majoria que va aprovar els comptes ara els esmeni i ho faci només per buscar complicacions". Per això, ha assegurat que és hora que "els responsables públics deixin de fer coses que els ciutadans no entenen.

Tampoc s'ha oblidat de recordar que aquesta compareixença s'havia d'haver fet la setmana passada però que es va ajornar a petició del PP i, segons la ministra, per "provocar soroll perquè una ministra socialista es veiés obligada a defensar uns pressupostos del PP". Montero ha titllat aquest moviment de "coses de la política" i s'ha compromès a fer coses des de la política.

Objectiu: pressupostos 2019

Quan la setmana passada va prendre possessió, Montero ja va deixar clar que la seva prioritat era començar a negociar i elaborar els comptes del 2019. Aquest dilluns ha reiterat aquesta voluntat insistint que un dels motius és alinear els temps amb la política europea. Els comptes del 2018 s'haurien d'haver aprovat el setembre passat i, segons Montero, no pot tornar a produir-se una situació similar ni prorrogar els pressupostos de l'any anterior perquè "encara són pitjors".

Ha demanat diàleg i compromís per aprovar i negociar els comptes del 2019 que serveixin per reduir desigualtats i impulsar l'educació i la sanitat pública a més de la innovació. Però al mateix temps ha reconegut que "s'haurà de quadrar el cercle", ja que també s'ha de complir amb els compromisos marcats per Brussel·les. "Hem de demostrar que sabem gestionar d'una manera diferent", ha admès Montero, sense oblidar-se d'atacar l'antic govern espanyol: "La supèrbia ja no és un ingredient d'aquest govern, això ja ha passat".

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF