Economia 26/03/2020

El Govern reclama noves mesures per facilitar liquiditat i finançament a les comunitats autònomes

Ho han demanat al Ministeri d'Hisenda per poder reforçar la resposta a la crisi sanitària provocada pel coronavirus i als seus efectes socials i econòmics

Ara Balears
2 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, acompanyada dels directors generals de Pressuposts, de Tresoreria i Política Financera i de Cooperació Local i Patrimoni i l'interventor general.

PalmaReforçar la resposta a la crisi sanitària provocada pel coronavirus i als seus efectes socials i econòmics. Aquest és l'objectiu pel qual el Govern de les Illes Balears ha reclamat al Ministeri d'Hisenda noves mesures per facilitar liquiditat i finançament a les comunitats autònomes, segons han informat en un comunicat. La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha demanat una major flexibilització per als consells insulars i els ajuntaments perquè puguin utilitzar els seus romanents de tresoreria i en l'aplicació dels límits de dèficit i de la regla de despesa.

Durant la reunió per videoconferència que han mantingut els consellers autonòmics d'Hisenda amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'ha coincidit a donar prioritat a la despesa destinada a donar resposta sanitària i social a la crisi i no a mantenir els objectius d’estabilitat pressupostària per al 2020.

En aquest sentit, el govern estatal ha reconegut la impossibilitat de compaginar el compliment dels límits de dèficit i deute amb el creixement de la despesa per a l’atenció a l’emergència sanitària provocada per la Covid-19.

Sánchez ha valorat que els límits de dèficit, deute i regla de despesa “no seran un obstacle” per a la resposta a la situació d’emergència, “davant la qual no estalviarem recursos”. “Com hem manifestat tots aquests dies, s’ha de facilitar l’esforç pressupostari que sigui necessari per combatre l’emergència i les seves conseqüències socials i econòmiques”.

Altres peticions

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, també ha demanat que els dipòsits bancaris es puguin destinar a les necessitats socials i econòmiques generades per aquesta situació, així com una major claredat i desenvolupament en les mesures adoptades pel govern estatal respecte de l’ús dels romanents.

En aquest sentit, la titular d’Hisenda i Relacions Exteriors ha incidit en la necessitat de flexibilitzar l’aplicació de la regla de despesa als ajuntaments i els consells, “tenint en compte, sobretot, la nostra singularitat en el cas de les institucions insulars, atès que els consells assumeixen competències autonòmiques en matèria de serveis socials principalment”, per tal de reforçar la resposta a l’actual escenari sanitari, social i econòmic.

Durant la reunió, el Govern també ha plantejat una ampliació dels fons extraordinaris acordats per a les comunitats en els àmbits sanitari i social, i ha demanat dotar els governs autonòmics amb noves eines per obtenir finançament, a través de mecanismes de l’Estat o als mercats financers tradicionals.

stats