Societat 28/02/2020

El turisme fa les Illes més vulnerables al coronavirus

El Ministeri de Sanitat prepara una campanya per als ports i aeroports, i el Govern demana que els turistes rebin la informació sobre el virus dins els avions i els vaixells

Maria Fuster
3 min
El turisme fa les Illes més vulnerables al coronavirus

PalmaEls primers casos de coronavirus a Espanya han estat en illes turístiques com les Canàries i les Balears. I no és casualitat. Javier Arranz, metge especialista en malalties infeccioses i membre del Comitè Autonòmic d’Alerta pel Coronavirus, admet la vulnerabilitat de les illes davant la nova malaltia pel fet de ser una destinació turística potent. “Parlam d’un virus que té una gran disseminació per les vies de transport, i especialment per avió”, assegura. La vulnerabilitat ha augmentat després del brot d’Itàlia. “Hi hem d’afegir que ara s’acosta el focus epidèmic, i és més fàcil perquè hi ha més comunicació”, diu.

La directora de Salut Pública, Maria Antònia Font, argumenta en el mateix sentit i afirma que la situació és de “cert risc” a les Balears perquè “és una comunitat autònoma que cada dia rep una gran quantitat de vols, tant estatals com internacionals”. D’acord amb les dades de l’Agència d’Estratègia Turística de les Balears, només durant els primers sis mesos de l’any passat es varen registrar 95.000 moviments d’aeronaus.

Controls en ports i aeroports

“En el món en què vivim no és possible tancar aquest virus; aquest és un plantejament de somiatruites”, sosté Arranz. En aquest sentit, no es manifesta partidari de les mesures de control de la malaltia en ports i aeroports a l’estil del que han fet països com els Estats Units i Austràlia. “No han evitat que n’hi arribin casos”, recorda, i afirma que en un futur “probablement el virus acabarà convertint-se en pandèmia”. “No sabem si, per exemple, desapareixerà amb la calor, cosa que estaria bé perquè ens donaria temps per poder tenir una vacuna”, indica. Amb tot, conclou que “tot apunta que serà un virus com el de la grip, però de menys intensitat”.

Quant a les mesures a les portes d’entrada i sortida de les Illes, Maria Antònia Font sosté que “no hi ha cap motiu per prendre mesures especials,” més enllà de les recomanacions de rentar-se les mans, mantenir la distància de seguretat i tossir damunt un mocador.

Així mateix, el Ministeri de Sanitat prepara una campanya informativa per als ports i aeroports, i el Govern balear ha demanat que es doni la informació als turistes dins els avions i els vaixells. “Ens estam organitzant per adaptar la campanya a la realitat balear. Donam mesures molt clares i creim que es posarà en marxa la setmana que ve”, indica la directora general.

Comunicar la malaltia

Una de les qüestions que remarca Javier Arranz és la importància de com s’està comunicant la malaltia. “Els mitjans han de ser més conscients del que s’ha d’explicar i això no sempre passa”, adverteix. Admet que tampoc l’administració ho ha comunicat bé sempre: “S’ha d’aprendre a dir les coses tal com són”.

Maria Antònia Font pensa el mateix. Segons el seu parer, dins l’àmbit científic tota la comunitat internacional ha intentat entendre l’evolució del coronavirus. Dins l’àmbit de la salut pública, defensa que les mesures han estat clares, però pensa que “fa falta millorar com gestionam la informació per no crear un estat de por”.

La directora general lamenta que “aquí no hem aconseguit calar en la població” i assegura que ha repetit en reiterades ocasions que estam en alerta i que hi ha una vigilància exquisida i molta coordinació amb Espanya, Europa i el món. Confessa, però, que “el que cal aconseguir és que aquesta vigilància sigui tranquil·litzadora” per als ciutadans, perquè “les mesures de contenció estan funcionant”.

El degà del Col·legi Oficial de Psicòlegs, Javier Torres, explica que amb el coronavirus ha entrat en joc “la por d’allò que és desconegut”, perquè es tracta d’un virus nou. També alerta que s’està escampant una certa psicosi col·lectiva per “una gran desinformació”. “La gent s’informa a través de les xarxes socials i no a través de fonts oficials com el Ministeri o l’OMS”. D’altra banda, el psicòleg alerta del perill d’arribar a “un sentiment de por irracional”, basat en informacions distorsionadades: “Afecta la nostra salut mental i ens genera un malestar físic”, afirma.

Direcció de Salut Pública remarca que, davant qualsevol dubte, es telefoni al 061, però que si hi ha sospites de tenir la malatia i se’n tenen símptomes, el millor que es pot fer és anar a casa i telefonar-hi des d’allà. “Que la persona no acudeixi al centre de salut, per molt a prop que el tingui, perquè a les sales d’urgències i d’espera hi ha persones que tenen malalties vulnerables i poden ser-ne afectades”, assenyala.

stats