Economia 29/10/2021

Menorca s’obre internacionalment amb la gastronomia

El mandat de Regió Gastronòmica Europea uneix tot el sector de la restauració, que veu una oportunitat per promocionar el producte local

Ivan Martín
4 min
El conegut crític gastronòmic Matoses Matoses a la llotja de peix de Maó.

MaóL’illa de Menorca ha experimentat en els darrers deu anys una evolució gastronòmica que l’ha duita a proclamar-se seu de la Regió Gastronòmica Europea 2022, un reconeixement que implica una oportunitat de promocionar el producte local i les potencialitats de la cuina autòctona en l’àmbit internacional.

El conseller d’Economia i Territori de Menorca, Bep Pastrana, no pot amagar la il·lusió amb la qual la institució de l’illa va rebre en el seu dia la distinció. A més, amb la recent presentació de la cinquantena d’actes que s’han programat s’ha vestit un projecte que compromet tota la societat, però especialment els sectors de la restauració, l’agrari, el pesquer i l’institucional. Tant és així, que el conseller es planteja perllongar el reconeixement més enllà del mandat encomanat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT): “Tot i que només serem un any la seu de la regió, continuarem impulsant la gastronomia per promocionar els nostres productes i de manera diferenciada davant el món”.

Un programa dinàmic

Els actes que s’han organitzat es caracteritzen per la seva transversalitat i han aconseguit unir el sector de la restauració, tal com admet el president de l’associació d’hostaleria de la CAEB, José Bosch: “La relació amb l’associació de Cafeteries, Bars i Restaurants de PIME és molt bona i aquest 2022 durem a terme un parell d’accions conjuntes que ens beneficiaran a tots”.

El repte de rerefons és continuar creant producte turístic diferenciat. La gastronomia menorquina ha guanyat adeptes i les entitats que fomenten la cuina i el producte local, el convenciment de l’Administració, unit amb les persones individuals que hi contribueixen amb els seus estudis divulgatius i d’organització d’esdeveniments, són claus per entendre el mapa actual. Així, les diferents jornades gastronòmiques, la Mostra de Cuina Menorquina, Menorca en el Plat, la Fira Arrels i la Fira del Camp s’inclouen entre els actes de la Regió Gastronòmica. Tot plegat, un programa dinàmic, obert a noves iniciatives i que posa de manifest la visibilitat dels productes de quilòmetre zero, les petites empreses agroalimentàries i els negocis vinculats a la restauració.

A banda de les activitats que s’anaven fent anualment, se n’afegeixen de noves, com les fires dedicades al formatge de la Denominació d’Origen Mahón-Menorca, la del Vi de la Terra Illa de Menorca, jornades de degustació, un concurs de cuiners, tallers i visites guiades. Des de l’àmbit cultural, s’han plantejat exposicions i un congrés per a periodistes gastronòmics.

L’acte inaugural coincidirà amb la Diada de Menorca (17 de gener) i el Museu de Menorca de Maó serà la seu física del mandat de la Regió Gastronòmica 2022, un espai on es desenvoluparan diferents activitats al llarg de l’any. Menorca també acollirà els actes vinculats als 15 membres de la Plataforma Europea de Gastronomia, com la trobada anual que celebren tots els integrants i el lliurament dels premis European Food Gift Challenge i Top Visitor. A la pròxima edició d’Arrels, es convidarà una delegació de Trondelag com a territori amb qui Menorca comparteix mandat, a més d’una representació de la resta de regions gastronòmiques.

Pel que fa a l’assistència a fires, Menorca projectarà la seva riquesa culinària a l’exterior, amb l’objectiu, segons la presidenta del Consell Insular, Susana Mora, de “posicionar l’illa com a destinació gastronòmica de qualitat, fomentar l’augment del consum del producte local, promoure projectes d’innovació i transformació que possibilitin el desenvolupament de models innovadors en el sector agroalimentari”, i ha afegit que “cal que els menorquins siguem els millors prescriptors de la nostra gastronomia”.

El full de ruta indica que es faran accions a Fitur, Madrid Fusion i Destinations Nature de París, i s’habilitarà una pàgina web amb tota la informació actualitzada i xarxes socials com a eines de difusió dirigides al públic local i visitants. Per Mora, “el mandat és un camí, un projecte de tots, que ha de servir d’estímul per avançar en la protecció i promoció de la riquesa cultural i gastronòmica, element imprescindible per garantir la sostenibilitat econòmica, social i cultural”.

El pla d’actuació també inclou projectes amb visió de futur per potenciar la inclusió i la difusió cultural mitjançant la gastronomia, com la creació d’un espai per a joves amb risc d’exclusió social on se serveixin àpats saludables i ecològics, i un programa de col·laboració entre hotelers i productors locals per disposar d’una zona d’exposició i venda d’aliments.

Guia de consum sostenible 

Agroxerxa publica aquesta setmana la Guia de Consum Sostenible de Peix i Marisc de Menorca, una iniciativa que forma part del projecte ‘Valoritzar el sector pesquer a través dels seus productes’ i que té per objecte l’aportació d’informació sobre les principals espècies d’interès comercial de l’illa, i diversificar el consum i la compra responsable de productes pesquers.

Aquesta guia pretén ser una eina útil per a la població de l’illa i recull un inventari amb fotografies i noms dels diferents productes pesquers disponibles a les peixateries i mercats del peix a Menorca per temporada, vedes i vulnerabilitat. La Guia de Consum Sostenible de Peix i Marisc de Menorca vol facilitar el consum i la compra responsable i sostenible, per això també incorpora receptes amb la finalitat d’impulsar la compra de certs productes que actualment són més desconeguts o que han caigut en desús per les noves generacions.

Agroxerxa ha rebut la col·laboració de cuiners de l’associació Fra Roger amb propostes gastronòmiques que permetran als menorquins descobrir una diversitat de productes que va més enllà de les vuit o deu espècies més consumides i sobreexplotades i contribuir així a millorar l’economia local i l’estat dels ecosistemes marins.

Agroxerxa és una iniciativa de l’Observatori Socioambiental de Menorca (Obsam) i l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) per promoure els productes locals de Menorca i una dieta sana i sostenible.

stats