Economia 10/06/2020

Mallorca comença a rebre reserves turístiques per al 15 de juny amb bon ritme

A Eivissa, en canvi, el Consell insular es mostra descontent amb la gestió del pla pilot

A. T.
2 min
Uns turistes a la recepció d'un hotel d'Eivissa.

Palma"Tothom s'ha posat les piles", asseguren fonts de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) l'endemà que el Govern balear anunciàs la posada en marxa del pla pilot del turisme a les Illes. Al mateix temps, a la cadena hotelera RIU ja han detectat que "les reserves van com un tir" i no esperen que els avions del seu turoperador soci, TUI, tardin a "arribar plens". Per ara, ja estan preparats per a l'arribada a les seves instal·lacions de 400 alemanys que aterraran dilluns que ve a l'aeroport de Son Sant en dos vols de la companyia alemanya.

En aquest sentit, la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, Maria Frontera, ha afirmat aquest dimecres en declaracions a IB3 Notícies Migdia que la FEHM fa una valoració "positiva" de la prova pilot, tot i que l'autorització per part del govern espanyol "ha arribat molt tard". En qualsevol cas, i amb només "sis dies per comercialitzar" les primeres reserves, reconeix que estan arribant "a poc a poc".

Encara que no se sap "quants clients podran gaudir" d'aquestes dues setmanes que durarà el pla pilot, Frontera ha assenyalat que ja fa "setmanes" que el sector treballa per reactivar-se. De moment, la federació no disposa de dades sobre el nombre de reserves que ja estan assegurades, però, segons la presidenta, ja són "centenars". Frontera ha recordat que "10.900 places són el màxim, la qual cosa no vol dir que no arribin a les 4.000".

Tot i això, en poc més de 24 hores, RIU ja percep que "el ritme és molt bo", segons fonts internes de la companyia. Mentre que les primeres arribades de dilluns estaran operades per TUI, les de dimecres –el següent dia en què s'ha permès l'arribada de més turistes– es preveu que siguin de Condor, la companyia de baix cost alemanya. En aquests vols, indica RIU, s'espera que aterrin viatgers que s'allotjaran tant a altres cadenes com a segones residències.

Esperances per arribar a les 10.900

A hores d'ara, encara no s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat l'autorització del govern espanyol per aixecar la quarantena als passatgers estrangers que arribin a les Balears amb motiu del pla pilot a partir del 15 de juny. Però això no és cap inconvenient per la CAEB i les seves empreses associades, que no pensen esperar que surti publicat per posar-se en marxa. "Tota la cadena de valor està treballant", declaren fonts de la confederació, que confien que es pot arribar a les gairebé 11.000 persones que permet rebre el pla.

La situació és ben diferent a Eivissa. El seu president insular, Vicent Marí, ha criticat aquest dimecres dematí davant els mitjans que quan es va proposar el pla pilot entenien "que es tenien en compte totes les Illes i no només Mallorca" i que per això hi van donar "tot el suport". Ara, davant les poques reserves que han arribat a la gran de les Pitiüses, demana que "pensi en la resta" i en els "turoperadors i en els hotels", que estan disposats a treballar per participar-hi. El president del Consell d'Eivissa ha denunciat, a més, que "la informació arriba amb comptagotes" i que és "dispersa". Per això demana al Govern que "s'organitzi millor".

stats