Finances

L'Euríbor continua disparat i arriba a nivells del 2009

Les dades incrementen el preu del deute per a famílies i empreses amb crèdits a tipus variable

2 min
Les hipoteques cauen, però apunten a la recuperació

BarcelonaL'Euríbor no frena. L'indicador que determina el preu de la gran majoria d'hipoteques ha pujat aquest dijous fins a un 2,22% i ha arribat a nivells no vistos des del febrer del 2009. Durant el mes d'agost l'Euríbor es va situar de mitjana en l'1,25% i el salt d'aquest setembre és impactant, perquè frega l'1,9% de mitjana. L'indicador, que equival a l'interès que es cobren entre ells els grans bancs quan es presten diners, es mou de manera proporcional als tipus d'interès i ha rebut l'impacte durant tot l'estiu de les pujades dictades pel Banc Central Europeu (BCE), una al juliol i una altra aquest setembre.

La contundència d'aquestes pujades de tipus (del 0,50% al juliol i la inèdita decisió del 0,75% aquest mes) respon al fet que la inflació continua disparada a tot el món. Aquest fenomen de l'encariment de preus va arrencar amb la sobtada reobertura econòmica que va seguir a les pitjors onades de la pandèmia l'any passat i s'ha agreujat amb la guerra a Ucraïna, que ha fet que els preus de l'energia es descontrolin. Cal recordar que l'IPC del mes d'agost va ser a Catalunya del 10,2% en comparació amb el mateix mes de l'any passat. L'única bona notícia és que en els últims mesos la pujada sembla haver-se estabilitzat (al juliol l'indicador era del 10,3%) després de mesos de pujades molt marcades.

Tot plegat ha forçat els bancs centrals de tot el món a apujar tipus per encarir el deute i refredar així l'economia. Els analistes explicaven aquest dijous que la pujada de l'Euríbor d'aquest dijous responia al fet que la dada d'inflació dels Estats Units a l'agost va ser pitjor del que s'esperava, situant-se en el 8,3%, només dues dècimes menys que al juliol. Analistes de Bankinter esmentats per Europa Press explicaven que aquesta dada fa augurar noves pujades als Estats Units: "Ara es tem que la Fed [la Reserva Federal, el banc central nord-americà] apugi 100 punts bàsics el 21 de setembre, i no 75 –apuntaven–, però la cosa important és que els tipus pujaran més allà on no se'ls esperava, que es comença a admetre que no se sap fins a on".

Les pujades de tipus i de l'Euríbor ja estan impactant de manera destacada els ciutadans hipotecats i les empreses que tenien el seu crèdit a tipus variable. En el cas de les hipoteques, el repunt es nota des del moment en què s'actualitza el preu, cosa que habitualment es fa cada sis mesos o un cop a l'any. I el problema per a les persones que estan en aquesta situació és que, per poder canviar la hipoteca a tipus fix, el banc els planteja un diferencial més elevat que l'actual.

Aquesta última pujada arriba just enmig d'un debat obert per Unides Podem que planteja topalls màxims al nivell fins al qual pot encarir-se l'Euríbor. La formació lila ha demanat aquest topall per protegir les famílies d'unes pujades que durant tot l'any han sigut molt fortes i no sembla, de moment, que s'aturin.

stats