Economia 28/09/2021

L'Estat donarà 382 milions d'euros en ajudes per als fixos discontinus de les Balears

Suposarà una retribució extraordinària a 85.000 treballadors que es troben en aquesta situació

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela conjuntament amb els agents socials.

PalmaEl Govern de les Illes ha informat que l'Estat dotarà de 382 milions d'euros les ajudes per als fixos discontinus de les Illes Balears. Així ho ha explicat la presidenta de l'Executiu balear, Francina Armengol, i ha assegurat que les 85.000 persones que estan en aquesta situació i les seves respectives famílies tindran una prestació extraordinària fins dia 28 de febrer, igual que els ERTO. Armengol ho ha titllat de "fonamental", i ha considerat històric que s'hagi pogut concedir aquesta prestació, que dona una "tranquil·litat" necessària per a la gran massa de gent que suposen els fixos discontinus.

La presidenta Armengol s'ha mostrat satisfeta amb la feina del govern de l'Estat, i ha dit que la prestació fa que es protegeixi el teixit productiu de les Illes. A part dels 382 milions d'euros dirigits als fixos discontinus, també s'ha anunciat que es donaran prestacions per a ajudes a fins a 6.000 autònoms, cosa que suposa 12 milions d'euros. Aquesta mesura també es perllongarà fins dia 28 de febrer. Així, la presidenta ha afirmat que "fins que no tinguem la normalitat al 100%, almenys sabem que tindrem moltes famílies protegides".

Segons ha explicat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, les prestacions es començaran a poder demanar quan les persones vagin acabant les activitats econòmiques d'aquesta temporada. Aquesta mesura respon que "tot està pensat per continuar incentivant aquesta temporada", ha dit Negueruela. Ha defensat que tenen la intenció que sigui "com un any ordinari, però amb una prestació extraordinària".

Sindicats i patronals, positius

Els agents socials en conjunt han demostrat que estan molt contents per la resolució de les negociacions per allargar els ERTO i les prestacions extraordinàries. "Estam d'enhorabona amb la nostra comunitat autònoma", deia Jose Luís García, de Comissions Obreres, a més d'alabar la bona coordinació que hi ha hagut entre l'Estat i els agents que han participat en la negociació. A més, ha volgut recordar que s'ha d'estar especialment orgullós, ja que aquest acord en l'àmbit estatal ve d'una proposta que va néixer a les Illes. UGT, per la seva banda, també ho ha celebrat, però ha dit que s'haurien pogut allargar una mica més, tenint en compte que a moltes zones de les Illes la temporada no arrancarà fins al maig. Davant aquesta disquisició, el Govern ha explicat que en comparació amb l'any passat s'ha guanyat un mes, i que també s'han de considerar les polítiques i els esforços per allargar la temporada turística vigent.

A la CAEB també han afirmat que veuen de manera molt positiva el fet que aquestes exoneracions estiguin lligades a formació. La presidenta de la patronal, Carmen Planas, ha catalogat la negociació de "llarga i dura", però fructuosa. Alhora, ha evidenciat que encara hi ha moltes empreses que no s'han recuperat i que a les Illes hi ha prop de 27.000 persones en ERTO.

stats