ERTOs fins al 28 de febrer del 2022

Govern espanyol i agents socials arriben a un acord per prorrogar els expedients

3 min
Els ministres José Luis Escrivá i Yolanda Díaz en la presentació de l'últim acord per prorrogar els ERTO.

BarcelonaUn cop més el diàleg social ha fructificat a última hora. El govern espanyol i els agents socials han arribat a un acord per prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins al 28 de febrer del 2022. El text final, que ha rebut força modificacions respecte al text presentat aquest diumenge, ja té el vistiplau de les organitzacions sindicals UGT i CCOO, que valoren molt “positivament” el text plantejat pel govern espanyol, així com de les patronals CEOE i Cepyme que a última hora d'aquesta nit l’han de consultat i ratificat amb els seus òrgans de direcció. Està previst que el govern espanyol l'aprovi en el consell de ministres de demà dimarts.

Els actuals ERTO –que caducaven dijous, 30 de setembre– es prorrogaran tot el mes d’octubre, fins al dia 31, amb les mateixes condicions, tal com es va pactar divendres passat a la taula de negociació. Després, a partir de l’1 de novembre entraran en vigor uns nous expedients de regulació temporal d’ocupació fins al 28 de febrer del 2022, és a dir, un mes després del que estava previst en un inici. 

S’ha optat per aquest mes d’impàs a l’octubre per tal que les empreses tinguin temps de tornar a sol·licitar els nous ERTO, ja que la pròrroga, a diferència de l’última vegada, no serà automàtica. Les companyies que ho vulguin hauran de tornar a fer el tràmit burocràtic davant l’administració, que haurà de contestar en un termini fixat d'alguns dies. En última instància, el silenci administratiu serà positiu, és a dir, en cas que l’administració no contesti a la sol·licitud, les empreses podran donar la petició com a acceptada, segons han confirmat fonts de la negociació a l’ARA. A partir del novembre, però, les condicions canvien i entren en vigor els nous expedients. 

Formació als treballadors

Fins ara, l’escull principal per tirar endavant el nou esquema d’ERTOs havia sigut la vinculació de les exoneracions a les empreses a la formació dels treballadors. Malgrat que al llarg de la negociació aquesta opció havia aixecat recels per part de tots els agents socials, finament el govern espanyol ha mantingut la proposta d’oferir exoneracions a la Seguretat Social de més quantitat a les empreses que formin els seus treballadors suspesos de feina.

L’últim text recull dins els ERTO de limitació d’activitat exempcions del 40% per a empreses de més de deu treballadors que no ofereixin formació als seus empleats, i del 80% si imparteixen accions formatives. Per validar aquest requisit, les empreses hauran de dedicar 30 hores a accions formatives en el cas de tenir entre 10 i 49 treballadors, i 40 hores si tenen plantilles més grans. Per a les empreses més petites (de menys de deu treballadors), les exoneracions arribarien al 50% sense formació i al 80% amb formació. 

Als ERTO d’impediment d’activitat, les exoneracions per a totes les empreses serien del 100% en tots els casos, segons la proposta plantejada pel govern. 

En aquest nou acord, la protecció per desocupació dels treballadors en ERTO es mantindrà fins al 70% de la base reguladora, com fins ara. El text final acordat inclou com a novetat l’ampliació del comptador a zero de l’atur fins al 31 de desembre del 2022, és a dir, que el temps que el treballador consumeixi de la seva prestació de desocupació no computarà si es produeix un acomiadament abans d’aquesta data. A més, segons apunten fonts sindicals, es manté la prohibició d’acomiadar per part de les empreses durant sis mesos després de l’ERTO, així com fer hores extres o contractar nous treballadors si dins la plantilla n’hi ha en ERTO. A més, el govern espanyol i els agents socials també han acordat uns ERTO específics per a les Illes Canàries, en concret, per a totes les empreses afectades pel volcà de La Palma.

Autònoms

A més, el ministeri de la Seguretat Social ha acceptat mantenir fins al febrer del 2022 les ajudes per als treballadors autònoms amb baixos ingressos. El ministeri encapçalat per José Luis Escrivá ha pactat amb ATA, UPTA i Uatae. Els beneficiaris hauran d'acreditar uns ingressos inferiors al 75% del salari mínim interprofessional i l'import de l'ajuda equival al 50% de la base de la cotització. En aquests moments, les organitzacions calculen que reben aquesta ajuda extraordinària uns 141.000 treballadors per compte propi.

Negociació

De fet, la vicepresidenta segona del govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha assegurat aquest dilluns que l'últim document presentat per l'executiu a la taula del diàleg social amb patronals i sindicats "acosta molt les posicions". El govern central va proposar als agents socials un nou esquema en què s'ofereixen més exoneracions dels pagaments a la Seguretat Social a les empreses que inverteixin en formació per als treballadors en ERTO.

"Estem treballant, i portem tot el cap de setmana fent-ho, per tancar un acord, i l'últim document acosta molt les posicions", ha explicat la ministra en una entrevista a la Cadena SER a les Canàries. "Vam optar per donar formació en empreses que superin els 10 treballadors per no només defensar-los, sinó requalificar-los per si fos necessari tenir una passarel·la cap a altres sectors productius", ha remarcat.

stats