Preus
Economia 15/02/2024

L'IPC puja fins al 3,4% a les Balears el gener, amb els aliments un 7,5% més cars

L'única categoria on els preus varen caure va ser la de roba i calçat, amb un descens d'un 4,1%

ARA Balears
2 min
Un supermercat

PalmaL'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar al 3,4% a les Balears el gener en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons les dades definitives publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), recollides per Europa Press, que revelen que el preu dels aliments i de les begudes no alcohòliques a les Illes va augmentar un 7,5% respecte del gener del 2023. Amb la pujada de gener, la taxa interanual es torna a incrementar a l'Arxipèlag després d'haver descendit el mes anterior. En termes mensuals, la inflació a les Balears va augmentar un 0,1%, i d'ençà que va començar l'any la pujada arriba també al 0,1%.

Concretament, on més varen augmentar els preus respecte del gener del 2023 va ser en els aliments i begudes no alcohòliques, amb el 7,5% esmentat, cosa que suposa 0,4 punts menys que la taxa interanual registrada el mes anterior; a restaurants i hotels, amb un 4,6% més (un descens de 0,8 punts); a begudes alcohòliques i tabac, un 4,5% (1,8 punts més) i a sanitat, també amb un 4,5% més (una caiguda de 0,8 punts). D'altra banda, on més varen caure els preus en taxa interanual va ser en roba i calçat, amb un descens d'un 4,1% (3 punts menys que la taxa del mes precedent). És l'única categoria en què els preus es varen reduir.

Al conjunt d'Espanya, el gener els preus van augmentar tan sols una dècima respecte del desembre. En concret, l'IPC va créixer 0,1 punts respecte del darrer mes de l'any, mentre que en comparació amb un any enrere els preus s'han situat un 3,4% més elevats que el gener del 2023. Cal recordar que, al desembre, la inflació va ser d'un 3,1% interanual al conjunt de l'Estat.

La inflació subjacent afluixa

Les dades publicades aquest dijous apunten a una normalització dels preus, sobretot dels aliments. És important tenir en compte la inflació subjacent –aquella que no inclou l'energia ni els aliments frescos, que són productes més volàtils–, que va caure 0,4 punts en relació amb el desembre, i se situa en mínims des del març del 2022, quan va començar la guerra a Ucraïna. Alhora, però, en comparació amb el gener de l'any passat, l'indicador ha crescut un 3,6%, només dues dècimes per damunt de l'IPC general.

stats