Economia 14/02/2020

La inflació puja un 1,1% al gener a les Balears

Els preus que més han augmentat són els del transport, hotels, cafès i restaurants

Ara Balears
2 min
Els preus es van moderar a Balears el mes d'octubre però la mitjana interanual continua de les més altes de l'Estat.

PalmaL'Índex de Preus al Consum (IPC) ha augmentat un 1,1% en taxa interanual al gener a les Balears, però, per contrapartida, en comparació amb el mes de desembre del 2019, ha descendit un 0,8%, segons publica aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En termes interanuals, els preus varen pujar especialment en el transport (4,3%) i en hotels, cafès i restaurants (2,5%), mentre que els majors descensos es varen registrar en habitatge (3,1%) i medicina (1,2%).

En el conjunt d'Espanya, l'IPC es va situar un 1,1% per sobre del de gener de l'any passat, tres dècimes més que al desembre, a causa de la remuntada dels preus de l'electricitat, el gasoil per a calefacció i el peix.

Els aliments i begudes no alcohòliques es varen encarir un 2%, tres dècimes més, a causa de l'augment del preu del peix i marisc, que l'any passat va baixar. El preu de la roba i el calçat va pujar un 1,1%, dues dècimes més, ja que l'abaratiment de les peces de vestir va ser inferior al de l'any passat. En sentit contrari varen influir les comunicacions, la pujada de les quals, del 0,1%, va ser sis dècimes inferior a la de desembre, després de l'abaratiment experimentat pels serveis de telefonia i fax.

L'INE també ha publicat l'evolució mensual de l'IPC, que va registrar una baixada de l'1% respecte de desembre, a causa principalment del descens del preu de la roba i el calçat (del 15,3%) per la campanya de rebaixes d'hivern.

Així mateix, va condicionar la disminució de l'oci i la cultura (la seva taxa és d'un 2,1% negatiu per l'abaratiment dels paquets turístics).

Les comunitats autònomes que varen registrar una major pujada interanual de preus al gener varen ser el País Basc i Castella-la Manxa (1,4%), encara que el major increment de la taxa es va donar a les Canàries, l'IPC de la qual, de l'1,1%, va ser set dècimes superior al de desembre.

stats