Economia 02/03/2017

La inflació de l'eurozona escala al 2% al febrer, en màxims de quatre anys

La taxa d'atur a l'eurozona se situa en el 9,6% i Espanya és el segon estat que té l'índex més elevat

Agències
2 min
Les elèctriques van amenaçar de pujar dràsticament el rebut de la llum si l'Estat no assumia el dèficit de tarifa del 2013.

LuxemburgLa taxa d'inflació interanual de la zona euro es va situar al febrer en el 2%, dues dècimes per sobre del nivell observat en el mes anterior i la seva lectura més alta des del gener del 2013, segons la dada preliminar publicada per l'oficina europea d'estadística, Eurostat.

L'increment dels preus a la zona euro durant el mes de febrer reflecteix l'encariment de l'energia, amb una pujada interanual del 9,2% després del 8,1% del gener, així com dels aliments frescos, amb un repunt del 5,2%, enfront del 3,5% del mes anterior.

D'aquesta manera, els aliments, alcohol i tabac van pujar al febrer un 2,5% interanual enfront de l'alça de el 1,8% de gener. Els béns industrials no energètics es van encarir un 0,2% al febrer, enfront de l'alça interanual del 0,5% el mes anterior, mentre que els serveis van pujar un 1,3%, una dècima més que al gener.

Sense tenir en compte l'impacte de l'energia, la inflació interanual de l'eurozona al febrer es va situar en l'1,2%, una dècima per sobre del gener, mentre que en excloure també l'efecte dels aliments frescos l'alça va ser del 0,9%, en línia amb el mes anterior. La taxa d'inflació interanual harmonitzada d'Espanya es va situar al febrer en el 3%, la qual cosa implica un diferencial de preus desfavorable a Espanya d'un punt percentual.

D'altra banda, la taxa d'atur a la zona euro es va mantenir estable al gener en el 9,6%, vuit dècimes menys que l'any anterior, segons les dades d'Eurostat, que torna a col·locar Espanya (18,2%) com el segon estat amb pitjors xifres de tota l'eurozona després de Grècia (23% al novembre).

En el primer mes de l'any, la taxa d'atur d'Espanya va baixar al 18,2% des del 18,4% de desembre, la qual cosa representa una caiguda de 2,4 punts percentuals en comparació amb el gener del 2016, la qual cosa suposa el descens anual més important de l'atur entre els països de la zona euro.

En el conjunt de la Unió Europea (UE) la taxa d'atur es va situar al gener en el 8,1%, una dècima per sota de la dada de desembre i vuit dècimes menys que un any abans. Es tracta de la millor lectura des del gener del 2009.

L'agència estadística europea calcula que 19,96 milions de persones no tenien ocupació al gener a la Unió Europea (UE), dels quals 15,62 milions es trobaven a la zona euro, la qual cosa suposa un descens mensual de 96.000 aturats a la UE i de 56.000 aturats a la zona euro.

Sobre el mateix mes del 2016, la xifra d'aturats de la UE va baixar en 1,733 milions de persones i a la zona euro va baixar en 1,101 milions de persones. Entre els països membres, les dades dels quals estaven disponibles, les menors taxes d'atur es van registrar a la República Txeca (3,4%), Alemanya (3,8%) i Malta (4,4%), mentre que les més altes van ser les de Grècia (23% al novembre) i Espanya (18,2%), per davant de Xipre (14,1%).

stats