Economia 28/05/2020

Les Illes són la segona comunitat on més han disminuït les vendes del comerç minorista a l'abril, un 39%

L'Arxipèlag també lidera la caiguda de l'ocupació del sector, amb un descens d'un 6,3%

Ara Balears
2 min
Les vendes d'alimentació han caigut un 5,6% a les Illes Balears.

PalmaLes Balears són la segona comunitat autònoma de l'Estat on més varen caure les vendes del comerç minorista l'abril, un 39% respecte del mateix mes de l'any passat, a causa del tancament d'establiments per la declaració de l'estat d'alarma, després de les Canàries, amb el 39,7%, segons ha informat l'agència Efe.

Les vendes d'alimentació han caigut un 5,6% a l'Arxipèlag, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les Illes també lideren la caiguda de l'ocupació, amb un descens d'un 6,3% de la taxa anual. El descens estatal és d'un 2%.

A l'Estat, les vendes varen disminuir un 31,5%, la caiguda més pronunciada des de l'inici de l'actual sèrie històrica l'any 2000. Segons les dades de l'INE, des del març la caiguda del comerç va ser d'un 20,4%, un descens que va afectar especialment el sector de la roba i el calçat, que es va reduir un 60%. El segment amb major volum de vendes va ser el d'alimentació, l'activitat del qual va caure un 8,6%.

L'abril, assenyala l'INE, es va produir una situació "inèdita", ja que prop del 46% de les empreses de comerç minorista va estar tancat al públic i només es varen poder fer vendes online, i és la primera vegada que passa una cosa així.

Això ha provocat un notable increment del comerç electrònic, i les vendes de les empreses l'activitat principal de les quals és el comerç per correu o internet varen créixer un 52,9%.

Des del mateix mes de l'any anterior, les vendes de productes no alimentaris també registren els majors descensos (53,2%): les d'equip personal (vestit i calçat) baixen un 81,4%, i les d'equip de la llar, un 59,1%.

Durant l'estat d'alarma, els consumidors han fet preferentment les seves compres d'alimentació a grans cadenes, les vendes de les quals han crescut un 9,1% en taxa anual, i grans superfícies, que han millorat un 6,1%, en detriment de les petites cadenes, l'activitat de les quals ha caigut un 8,2%.

stats